Sanatçıların hayatları ve ortaya koydukları eserleri arasındaki düşünsel ve uygulamalı bağlantıların kuramsal çözümlemesi
Theoretical analysis of the intellectual and applied connections between the artists' life and their artworks
- Tez No: 698248
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KÜRŞAT ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Hayat, Şuur, Kendilik, Hakikat, Art, Life, Consciousness, Self İdentity, Reality
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
Bu araştırmanın amacı; sanatın hayatla kurduğu birliktelikte, günümüz çağdaş sanatı içinde sanatçıların kendisi ve ortaya koyduğu sanat eseri arasındaki bağlantıların var olup olmadığının ortaya konmasıdır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden biri olan olgubilim (fenomenoloji) uygulanmıştır. Araştırmanın bulgular kısmında Türkiye'den ve dünyadan güncel sanatçıların yaşamları ve eserleri incelenmiştir. Araştırma bulgularında yer alan sanatçıların hayatları ve eserleri incelendiğinde; kendilik nesneleri, yaşam deneyimlerinin eserlere aktarılması ve özne-nesne ilişkisi gibi bağlamların sanata katkılarının olduğu görülmüştür. Bununla birlikte bu kavramların güncel sanatta önemli bir yere sahip olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca Hakikat ve Sanat arasındaki bağlantılar ışığında, sanatçının kendi varlığının farkına varması üzerinden varlığın ne anlama geldiği ve hakikatle ilişkisi araştırmanın kapsamı içerisindedir. Sanatçıların çalışmalarının daha iyi okunması için; şuur, benlik, kimlik ve kendilik kavramları açıklanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına bağlı olarak güncel sanatta“kendilik”in sanata yansımaları ile sanat, hayat, teori ve uygulama gibi önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal whether there is a connection between the artists themselves and the artwork they create in today's contemporary art in the unity of art with life. One of the qualitative research methods, Phenomenology, was used in the study. In the findings part of the research, the lives and works of contemporary artists from Turkey and the world were examined, It has been concluded that contexts such as self-objects, transferring life experiences to works and subject-object relationship contribute to art. In addition to this, it has been deduced that these concepts have an important place in contemporary art. Furthermore, in the light of the connections between Truth and Art, the meaning of existence and its relationship with truth through the artist's awareness of his/her own existence are within the scope of the research. For better comprehending of the works of artists; The concepts of consciousness, self, identity and selfdom are explained. Depending on the results of the research, the reflections of“selfdom”on art in contemporary art and suggestions such as art, life, theory and practice are included.