2003 sonrası Paul Bremer dönemi ve Irak'ın yeniden inşa süreci
Paul Bremer in the post 2003 era and the reconstruction process of Iraq
- Tez No: 698252
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ ACARAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Paul Bremer, ABD İşgali, Irak, Devlet İnşası, Yeniden İnşa, Paul Bremer, The USA Occupation, Iraq, Statebuilding, Rebuilding
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Irak'ın 2003 yılında ABD tarafından işgal edilmesiyle ülkede hem ABD hem de uluslararası kurum ve kuruluşlar tarafından devlet inşası politikaları uygulanmıştır. Bu tezde devlet inşası kavramının Irak'taki örneği incelenerek teori ve uygulama arasındaki farklılıklar ve Irak'ta Paul Bremer döneminde devlet inşası politikalarının başarılı bir şekilde uygulanıp uygulanamadığının ortaya konması amaçlanmaktadır. Devlet inşası programı kapsamında; güvenliğin, siyasal yapının, Irak'ın ana unsurlarıyla ilişkilerin ve ekonomik kalkınmanın nasıl ilerlediği incelenmektedir. Çalışma, ABD ve Irak arasındaki ilişkilerin değişiminin gözlemlenebilmesi için 1980 yılında başlayan Irak-İran Savaşı'ndan Paul Bremer'in Irak'tan ayrılışına kadar olan süreyi kapsamaktadır. Çalışmada, Irak'taki yeniden inşa sürecinde halkın beklenti ve isteklerinin karşılanmadığı, etnik, mezhepsel ve dini gruplar arasındaki ilişkilerin olumsuz yöne evrildiği görülmektedir. Ayrıca Paul Bremer yönetiminin ülke içindeki güvenliği sağlayamamakla birlikte ayaklanmaları geçici olarak bastırdığı ve bastırmalar sırasında ayaklanmacı grupları daha radikal bir konuma getirdiği ortaya konmuştur. Bremer'in uyguladığı Baas'sızlaştırma politikalarının ülkedeki ekonomi, siyasal yapı ve sosyal olguları olumsuz yönde etkilediği anlaşılmıştır. İşsizlik sorununun çözülememesi, alt yapının tesis edilememesi, yolsuzluk ve israfın önüne geçilememesi gibi unsurların da ekonomiyi olumsuz yönde etkilediği sonucuna varılmıştır. Bu çalışma Bremer'in yeniden inşa sürecini uluslararası ilişkiler disiplini içerisinde uygulayamadığı ve olması gerektiği gibi neticelendiremediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
When Iraq was occupied by the United State of America in 2003, both the USA and international institutions have started to followstate building policies. In this thesis, the aim is to examine the example of state building term ın Iraq to differentiate the theory and implementation and to propound whether the state building policies were implemented successfully or not, during Paul Bremer era in Iraq. Within the scopeof state building program, security, political stracture, economical development and core elements of the relations in Iraq have been elaborated. This study covers the period between Iran- Iraq War which started in 1980 and Paul Bremer'a departure from Iraq to examine it chronogicallyy. In this study it is seen that during the rebuilding in Iraq, people's expectations were not met and there is polarization between different etnic and religious groups. Furthermore, Paul Breme's government couldn't stabilize the country in terms of security and peace by leading tumulters to become more radical as they weren't able to cope with the rebellions properly. It is also clear that Bremer's Baath policies had a negative effect on the economy political and social structure. Not being able to overcome unemployment, poverty and corruption, waste and succeeding in dizayning the substructure led economy to collapse. This study shows that Bremer could not implement state building thery as it is perceived in IR discipline and conclude it as it should have been.
Benzer Tezler
- 'Tell Freedom I Said Hello': The representation of the posthuman in post-2000 comparative feminist dystopias
Özgürlüğe Selam Olsun: 2000 sonrası karşılaştırmalı feminist distopyalarında posthuman temsili
AYSEL ATMACA
Yüksek Lisans
İngilizce
2023
Amerikan Kültürü ve EdebiyatıEge ÜniversitesiAmerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİS MÜLAZIMOĞLU ERKAL
- Tommaso Campanella ve Thomas More'un ütopyalarının karşılaştırılması
Comparing Thomas More and Tommaso Campanella's utopias
MAHMUT AVCI
Yüksek Lisans
Türkçe
2006
FelsefeAtatürk ÜniversitesiFelsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
YRD. DOÇ. DR. OSMAN ELMALI
- 2003 sonrası Irak Cumhuriyeti'nin yeniden inşa süreci
The reconstruction process of the Republic of Iraq after 2003
ABDULQADER HADDAD HADI AL-LUHAIBI
Yüksek Lisans
Türkçe
2023
Siyasal Bilimlerİstanbul Gelişim ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE GÜNDOĞDU
- 2003 sonrası Irak Cumhuriyeti'ndeki istikrarsızlıkların ulusal ve uluslararası dinamikleri
The dynamics of political instability in Iraq after 2003 at the national and international levels
DALAL HIKMAT AL-TAMEEMI
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Siyasal Bilimlerİstanbul Gelişim ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. YAVUZ ÇİLLİLER
- 2003 sonrası dönemde Irak'taki şii-sünni çatışması: İç ve dış aktörlerin rolü
The shiite-sunni conflict in the post 2003 period in Iraq: The role of internal and external actors
NABEL ASHRAF ANWAR DMERAL
Doktora
Türkçe
2018
Uluslararası İlişkilerSelçuk ÜniversitesiUluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
DOÇ. METİN AKSOY