Türk ceza muhakemesi hukukunda basit yargılama usulü
The simplified proceeding in turkish criminal procedure law
- Tez No: 698280
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ RIZA TÖNGÜR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Basitleştirilmiş Ceza Usulleri, Kısaltılmış Yargılama, Ceza Kararnamesi, Alternatif Ceza Usulleri, Basit Yargılama Usulü, The Simplified Criminal Procedures, The Abbreviated Trial, The Penal Order, The Alternative Criminal Procedures, The Simplified Trial Procedure
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ceza Adaleti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Makul sürede yargılanma ilkesine hizmet eden kısaltılmış yargılama kurumlarının amacı, belirli suç tipleri söz konusu olduğunda tam bir ceza yargılaması takip edilmeyerek adli sürecin hızlandırılması neticesinde yargılamanın daha erken bir aşamasında hüküm kurulmasının sağlanmasıdır. Böylelikle ceza muhakemesi ilkelerinden biri olan hızlandırma ilkesine hizmet edilecektir. Ayrıca daha kısa zamanda daha az emek harcanması ve daha düşük masraf yapılması neticesinde, işlenen suçlara daha hızlı tepki veren etkin bir ceza adalet sisteminin hayata geçirilmesi sağlanacaktır. Türk ceza muhakemesi hukukunda 24.10.2019 tarihinde 30928 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7188 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 24. ve 25. maddelerinde bu amaçla düzenlenen kısaltılmış yargılama kurumu basit yargılama usulüdür. Kurum neticesinde her suç için aynı yargılama prosedürünün uygulanmasının önüne geçilmesi ve böylece daha ağır suçlar karşısında yargının iş yükünün azaltılması amaçlanmaktadır. Basit yargılama usulü asliye ceza mahkemesinin görev alanına giren belirli ağırlıktaki suçlar için ve mahkemenin takdirinde uygulandığından tali bir nitelik taşımaktadır. 01.01.2020 tarihinde uygulanmaya başlanan kurumun ele alınması Türk ceza muhakemesi hukukunda henüz oldukça yeni bir kurum olan basit yargılama usulü hakkında detaylı bilginin sunulması ve gerek teoride gerekse uygulamada yaşanabilecek sorunların önüne geçilebilmesi açısından önem arz etmektedir. Çalışma kapsamında ilk olarak kısaltılmış yargılama kurumu incelenmiş ve karşılaştırmalı hukukta yer alan benzer uygulamalar aktarılmıştır. Ayrıca Türk ceza adalet sistemi içerisinde günümüze dek uygulanan kısaltılmış yargılama kurumları ile kovuşturmaya alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri ve yine 7188 sayılı Kanunla Türk ceza muhakemesi hukukuna kazandırılan seri muhakeme usulü incelenmiştir. CMK m. 251 ve m. 252'de düzenlenen basit yargılama usulü detaylı şekilde ele alınarak kanun koyucunun usulün uygulanmasına yönelik düzenlediği hususlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of abbreviated judicial institutions, which serve the principle of trial in a reasonable time, is to ensure that a judgment is established at an earlier stage of the trial as a result of accelerating the judicial process by not following a full criminal trial in the case of certain types of crimes. Thus, the principle of acceleration, which is one of the principles of criminal procedure, will be served. In addition, as a result of less labor and lower costs in a shorter time, an effective criminal justice system that responds more quickly to crimes will be implemented. The abbreviated judicial institution regulated for this purpose in Articles 24 and 25 of the Law No. 7188 on the Amendment of the Criminal Procedure Law and Certain Laws, which entered into force after being published in the Official Gazette No. 30928 on 24.10.2019 in Turkish Criminal Procedure Law, is a simplified trial procedure. As a result of the institution, it is aimed to prevent the application of the same trial procedure for each crime and thus to reduce the workload of the judiciary in the face of more serious crimes. The simplified trial procedure is of a secondary nature as it is applied at the discretion of the court and for the crimes of certain gravity falling under the jurisdiction of the criminal court of general juristiction. Addressing the institution, which started to be implemented on 01.01.2020, is important in terms of presenting detailed information about the simplified trial procedure, which is still quite new in Turkish criminal procedure law, and preventing problems that may be experienced both in theory and practice. Within the scope of the study, firstly the abbreviated judicial institution was examined and similar applications in comparative law were conveyed. In addition, abbreviated judicial institutions and alternative dispute resolution methods to prosecution, which have been applied in the Turkish criminal justice system until today, and the accelerated procedure of trial introduced into Turkish criminal procedure law with the Law No. 7188 were examined. The simplified trial procedure regulated in Criminal Procedure Law art. 251 and 252 was discussed in detail and the issues that the legislator arranged for the implementation of the procedure were discussed.