Afrikalı Amerikalı romanında ırkçılık ve kimlik sorunu
Issues of racism and identity in African American fiction
- Tez No: 698281
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ESRA AYŞE SAHTİYANCI ÖZTARHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sistemik Irkçılık, Afrikalı Amerikalıya Yönelik Irkçılık, Siyahların Hayatı Önemlidir Hareketi, Kimlik, Irksal Stereotipler, Systemic Racism, Racism against African Americans, Blacks Lives Matter Movement, Identity, Racial Stereotypes
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Toplumda ırkçılığı ve ayrımcılığı tetikleyen etmenlerin başında ırk kavramına yapılan vurgular gelmektedir. Renk farklılığına dayalı ırkçılıkta beyaz olmanın üstünlük olarak algılandığı bir dünya görüşüne göre beyaz dışındaki diğer ten renklerine sahip olan insanlar beyaz olanlardan aşağı görülmektedir. ABD'de bunun en yaygın örneği ise öncelikli olarak ten rengi beyaz olmayanların farklı algılanması ve de ırkçılığın tetiklenmesidir. Bu durumun sonucunda Afrikalı Amerikalıların kimlik sorunu da ortaya çıkmaktadır. Afrikalı Amerikalı olan insanlar, çok kültürlü yapıdaki Amerika'da diğer etnik kökenlere sahip olanlar gibi kendi benliklerini ve kültürel özelliklerini kaybetmeden bir arada yaşarlar ya da toplumsal etkileşim yaşayıp asimilasyon süreçlerine maruz kalarak kültürel anlamda birtakım kazanımlar veya kayıplar yaşayarak bir erime potasının içinde kimlik silinmesi yaşayarak ve birbirlerine benzeyerek kendi kimliklerinden uzaklaşırlar. Amerika'da Afrikalı Amerikalıların yaşadığı bu deneyimler birçok edebi eserin de konusu olmuştur ve genellikle bu deneyimi yaşayan veya tanık olan yazarlar tarafından ele alınmıştır. Afrikalı Amerikalı edebiyat çalışmalarının birçoğunda ortak olan odak noktası ise ırkçılığa ve ayrımcılığa maruz kalan karakterlerin kimlik sorunudur. Bu çalışmanın bilimsel dayanağı Amerika Birleşik Devletleri'nin kuruluşundan günümüze süregelen tarihsel bir sorunu olan sistemik ırkçılıktır. Bu çalışmada, Amerika'da sistemik ırkçılığın ve ırkçılığın tanımı ve gelişimi, bireysel, kurumsal ve yapısal ırkçılığın biçimleri, sistemik ırkçılık teorisini geliştiren ırk bilimciler; WEB Du Bois, Kwame Ture, Johnnie Hamilton-Mason ve Joe Feagin kuramları ışığında araştırılacaktır. ABD'de halen işleyen sistemik ırkçılığın ve Afrikalı Amerikalılara karşı süregelen ırkçılığın bir sonucu olan kimlik sorununun, güncel Afrikalı Amerikalı edebiyat eserlerine yansıması çalışılacaktır. Sistemik ırkçılık kavramı incelenirken geçmiş ve günümüz Amerikasındaki durum incelenecektir. Amerika'da 21.Yüzyılda ayrımcılığa son vermenin en iyi yolunu sunan, ırk, kültür veya etnik kökene bakılmaksızın bireylere mümkün olduğunca eşit muamele etme anlamına gelen ırksal ideolojinin geçerliliği; renk körlüğü (colorblind racism) çağında, siyah beyaz ayrımcılığı olup olmadığı, Yeni Jim Crow yasalarının işleyip işlemediği, Amerikan ırkçılığında linç geleneğinin devam edip etmediği sorgulanarak, beyaz Amerikalılara ayrıcalık, Afrikalı Amerikalılara eşitsizlik tanınmasının nedenlerinin yanında beyaz öfke (white rage) ve de çağdaş ırksal profilleme kavramları, ırkçılığın psikolojik ve kurumsal boyutları ve kimlik sorunu, ırkçılığın, ayrımcılığın diğer biçimleriyle kesişimselliği, ırkçılık ve sosyal adalet, Afrikalı Amerikalıların hak mücadelelerinin hangi aşamada olduğu, Black Lives Matter hareketinin (Siyah Hayatlar Önemlidir) küresel bir harekete nasıl evrildiği, birincil ve ikincil kaynaklar incelenerek teorik anlamda detaylı bir araştırma hedeflenmektedir. Çalışmanın ilk bölümünden edinilen veriler doğrultusunda, 20. Yüzyılın son çeyreğinden ve 21. Yüzyıldan Afrikalı Amerikalı edebiyatından, ırk ayrımını çarpıcı bir dille aktaran iki yazardan seçilmiş dört farklı kurgusal eserde; Percival Everett'in iki romanı Erasure (2001) ve I am not Sidney Poitier (2009) ve Paul Beatty'nin ırksal hiyerarşinin değiştiği yirminci yüzyılın sonlarında yazdığı ilk romanı The White Boy Shuffle (1996) ve 'Siyah Hayatlar Önemlidir' çağında, kaleme almış olduğu The Sellout (2015) romanlarında, Amerika'daki sistemik ırkçılık, ırkçılık ve kimlik kavramlarının nasıl kurgulandığı ve kimlik sorununun nasıl işlendiği ve bu eserlerde ırkçılığın mizahi anlatımı da incelenecektir.
Özet (Çeviri)
One of the factors that triggers racism and discrimination is the emphasis on the concept of race in a society. In a racially diverse country, where being white is perceived as superiority, non-white people are seen racially inferior. The most common notion that triggers racism and identity problems is primarily viewing non-white people differently in the United States. As a result, African Americans have struggled to live without losing their identities and cultural characteristics, like those of other ethnicities in a multicultural America. Meanwhile, experiencing social interaction and assimilation processes have led to some cultural gains or losses, and, thus, racialization and the process of developing either black racial consciousness or identity erasure. These experiences have been portrayed in many African American literary works and mostly these works are often produced by writers who have experienced or witnessed racism in the United States. The aim of this study is to analyze the dimensions of African American experience through racism and discrimination in African American literature. The scientific basis of this study is the systemic racism, a historical problem that has been going on since the foundation of the United States. In this study, the theory of systemic racism, the definition and historical development of racism, and the forms of individual, institutional and structural racism in the United States will be examined by using primary and secondary sources in the light of theoretical approaches by the scholars, Web Du Bois, Kwame Ture, Johnnie Hamilton-Mason and Joe Feagin. Bearing these objectives in mind, in relation to the ongoing systemic racism, the issues of racism and identity will be evaluated and analyzed in four African American fiction texts. While studying the concept of systemic racism, the situation in the past and present in the United States will also be considered. Bringing together both classical and more contemporary theorising in this field, by covering a range of primary and secondary sources, the main objective of the first chapter of the study is to examine systemic racism and to question whether colorblind racial ideology which means treating individuals as equally as possible, regardless of race, culture or ethnicity, might end discrimination in America in the 21st century. Additionally, the study aims to question whether new Jim Crow laws still apply while the mass incarceration of African Americans in the age of colorblind racism continues; and it aims to observe how the Black Lives Matter movement has evolved into a global movement, and to explore the concepts of white privilege, white rage, and the inequality for African Americans along with contemporary racial profiling concepts. Furthermore, the identity problem; a result of systemic racism, will be examined from a theoretical point of view along with subheadings on the psychological and institutional dimensions of racism. In the second chapter, considering the data obtained from the first part of the study, four African American fictional novels, selected from two contemporary African American authors who have achieved the degree of praise and literary acclaim in a post-racial, colorblind society; Percival Everett's Erasure (2001) and I am not Sidney Poitier (2009) and Paul Beatty's late twentieth-century novel The White Boy Shuffle (1996), and The Sellout (2015) will be analyzed to question whether the texts confront the issues of racism and identity and the way they deal with these issues along with the combined power of narrative and humor will be studied with respect to racism.