Orta çocukluk dönemi çocukların bağlanma stilleri ile bilgisayar oyun bağımlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between middle children's attachment styles and computer game addiction
- Tez No: 698363
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: bilgisayar oyun bağımlılığı, bağlanma stilleri, orta çocukluk dönemi, güvenli bağlanma, kaygılı bağlanma, kaçıngan bağlanma, computer game addiction, attachment styles, middle childhood, secure attachment, anxious attachment, avoid antattachment
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada 3, 4, 5 ve 6. sınıf öğrencilerinin bilgisayar oyun bağımlılığı ile çocukların bağlanma stilleri arasındaki ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaçla 2020-2021 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Kadıköy ilçesinde bulunan Özel Atacan Eğitim Kurumları'nda öğrenim gören 150 öğrenciyeölçekler uygulanmıştır. Araştırmada Sosyodemografik Veri Formu, Kerns Güvenli Bağlanma Ölçeği, Yakın İlişkilerde Yaşantılar II Envanteri ve Çocuklar için Bilgisayar Oyun Bağımlılığı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan veriler bilgisayar ortamına aktarılarak IBM SPSS 25.0 yardımıyla çözümlenmiştir. Orta çocukluk dönemi çocukların bağlanma stilleri ile bilgisayar oyun bağımlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesinde Pearsonkorelasyon testi ile araştırılmıştır. Araştırmanın sonucunda, çocukların bağlanma stilleri ile bilgisayar oyun bağımlılığı arasında anlamlı farklılıklar olduğu görülmüştür. Bulgulara göre, çocuklar için bilgisayar oyun bağımlılığı ölçeğinin dört alt boyutu olan bilgisayarda oyun oynamaktan vazgeçememe ve engellendiğinde rahatsız olma, bilgisayar oyununu hayalinde yaşatma ve gerçek hayatıyla ilişkilendirme, bilgisayar oyunu oynamaktan dolayı görevlerini aksatma, bilgisayar oyunu oynamayı başka etkinliklere tercih etme kerns bağlanma ölçeği ile negatif yönlü ve orta derece bir korelasyon ilişkisi içinde olduğu yani güvenli bağlanmada azalma olduğu ortaya çıkmıştır. Diğer yandan kaygı ve kaçınma alt boyutlarıyla da pozitif yönlü bir ilişki olduğu, kaçınma düzeylerinde artış olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to examine the relationship between 3, 4, 5 and 6th gradestudents' computer game addiction and children's attachment styles. Forthispurpose, scales were applied to 150 students studying at Private Atacan Educational Institutions in Kadıköy district of Istanbul province in the academic year 2020-2021. Sociodemographic Data Form, Kerns Secure Attachment Scale, Experiences in Close Relationships II Inventory, and Children's Computer Game Addiction Scale were used in the study. The data used in the study were transferred to computer environment and analyzed with the help of IBM SPSS 25.0. The Pearson correlation test was used to examine the relationship between middle childhood children's attachment styles and computer game addiction. As a result of the study, it was observed that there were significant differences between children's attachment styles and computer game addiction. According to the findings, the four sub-dimensions of the computer game addiction scale for children, being unable to stop playing games on a computer and being uncomfortable when prevented, associating the computer game with imagination and real life, disrupting their tasks due to playing computer games, preferring playing computer games too the ractivities were negative with the kerns attachment scale. It has been found that there is a directional and moderate correlation relationship, that is, there is a decrease in secureattachment. On the other hand, it was observed that there was a positive relationship with anxiety and avoidancesub-dimensions, and there was an increase in avoidance levels.