Effectiveness of Japanese candlestick chart patterns in Borsa İstanbul 30 Index
Japon mum çubukları grafiklerinin Borsa İstanbul 30 Endeksinde geçerliliği
- Tez No: 698362
- Danışmanlar: PROF. DR. CENKTAN ÖZYILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Japon Mum Çubukları, Teknik Analiz, Etkin Piyasalar Hipotezi, Piyasa Eğilimi Tahmini, Borsa İstanbul Pay Piyasası, Japanese Candlesticks, Technical Analysis, Market Efficiency Hypothesis, Market Trend Prediction, Borsa Istanbul Equity Market
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ve Finansman Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Teknik analiz formlarının en eskisi olan Japon mum çubuklarının tahmin yetkinliğinin ölçümlenmesi ve bunun Etkin Piyasalar Hipotezine aykırı olduğuna dair bir kanıt olup olmadığınının bulunmasıdır. Bir çok analist ve akademisyen Japon mum çubuklarının piyasa verimliliği hipotezine aykırı olduğunu kabul etse de, bir o kadar piyasa katılımcısı bu tekniği fiyat eğilimllerinin tahmini ve alım satım kararlarının desteği olarak kullanıyor. Japon mum çubukları analiz tekniğin savı , tekil yahut birbirden çoğunun biraraya gelmesi ile oluşan kombinasyonları ile piyasaların anlık mod ve psikolijisi hakkında bir fikir vermek ve gelecekteki fiyat eğilimleri ile ilgili ipuçları sunmaktır. Bu tekniğin uygulayıcıları , sadece piyasanın açılış,kapanış,en yüksek ve en düşük fiyat bilgilerini içeren bu çubukların oluşturduğu formların karlı alım satım stratejileri üretebildiğini iddia ederler. Etkin Piyasalar Hipotezini hiçbir Teknik analiz yönteminin,Teknik analiz bazlı işlem yapan yatırımcıların piyasadan daha iyi getiri sağlayamacağını söyler. Bu çalışmada Japon mum çubuklarını analizi Borsa İstanbul 30 Endeksi ve onu oluşturan 30 hisse senedi üzerinde denenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The objective of this study is to evaluate the estimation competence of the ancient form technical analysis, the candle charting, to find out if there is evidence against market inefficiency. Although many analysts and academicians argue that the estimation power of candlesticks is inconsistent with the market efficiency, many market participants still implement this art of technical analysis as a tool for estimating the price trends and supporting their trading decisions. The candlestick charting assumes that single forms to multiple combinations of candlesticks may give an estimation about the current mood/psychology of the market and several hints about its future price behavior. The candlestick analyses practitioners even claim these forms of market data in fact only containing open, close, high and low prices can originate profitable trading strategies. Efficient Market Hypothesis argues with any technical analysis methodology including Japanese Candlesticks can help investors to beat the market. In this study the prediction power (or lack of it) of candlesticks will be tested on Borsa Istanbul 30 Index and on its component, equities is tested.