Periapikal kist kaynaklı mezenkimal kök hücrelerin dental pulpa kök hücreleriyle karşılaştırılması: İn vitro değerlendirme
Comparison of mesenchymal stem cells derived from periapical cysts with dental pulp stem cells: In vitro evaluation
- Tez No: 1006697
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANGÜL KESKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Mezenkimal kök hücre, DPSC, hPCy-MSC, Periapikal radiküler kist, ELISA, Scratch assay, Mesenchymal stem cell, DPSC, hPCy-MSC, Periapical radicular cyst, ELISA, Scratch assay
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Diş Hastalıkları Tedavisi ve Endodonti Bilim Dalı
Özet
Amaç: İnsan periapikal kist kaynaklı mezenkimal kök hücrelerin (hPCy-MSC) farklılaşma potansiyellerini, köklülüklerini, canlılıklarını, migrasyon potansiyellerini ve sinyal molekül üretim özelliklerini dental pulpa kök hücrelerininkiyle (DPSC) in vitro ortamda karşılaştırmaktır. Araştırmanın sıfır hipotezi,“hPCy-MSC'ler, DPSC ile benzer karakterizasyon, farklılaşma ve migrasyon özellikleri sergilerler”şeklinde kurulmuştur. Materyal ve Metot: Araştırmaya 6 adet radiküler kist tanısı konmuş periapikal kist dokusu ve 6 adet gömülü-yarı gömülü çürük olmayan 20 yaş diş pulpası dahil edildi. Dokulardan mezenkimal kök hücre izolasyonu sağlandı. Hücrelerin karakterizasyonları, farklılaşma, migrasyon ve proliferasyon yetenekleri, yüzey antijen özellikleri ve dentinojenik belirteç ekspresyon seviyeleri kıyaslandı. Bulgular: Bu çalışmada, pulpa ve periapikal kist kaynaklı hücrelerden elde edilen tüm kültürler MSC morfolojisi sergilemiş ve ISCT kriterleriyle uyumlu immünofenotip göstermiştir. hPCy-MSC'ler daha yüksek ve homojen CFU-F kapasitesi ile DPSC'lere kıyasla daha klonojenik bulunmuştur. Adipojenik farklılaşma hPCy-MSC'lerde belirgin, DPSC'lerde minimal düzeyde gözlenmiş; her iki hücre grubu kondrojenik fenotipe dönüşmüş, osteojenik indüksiyonda ise DPSC'ler daha yoğun mineralizasyon göstermiştir. Proliferasyon analizlerinde hPCy-MSC'ler 5. günde, DPSC'ler 7. günde maksimum canlılığa ulaşmıştır. Yara iyileşmesi deneyinde hPCy-MSC'ler daha hızlı kapanma oranları sergilemiştir. ELISA sonuçlarında dentin siyalofosfoprotein (DSPP) düzeyleri DPSC'lerde daha yüksek olup odontoblastik eğilimi desteklerken, dental matriks proteini-1 (DMP1) düzeyleri hPCy-MSC'lerde nispeten yüksek bulunmuş ve osteo/odontojenik matriks aktivitesiyle uyumlu olduğu görülmüştür. Sonuç: Bu tez çalışması, hPCy-MSC'lerin DPSC'lerle karşılaştırıldığında daha homojen proliferasyon paterni, yüksek canlılık oranı, güçlü yara kapanma kapasitesi ve belirgin osteo/odontojenik farklılaşma potansiyeli sergilediğini göstermiştir. Rutin olarak uzaklaştırılan periapikal kistlerden elde edilen hPCy-MSC'lerin erişilebilirliği ve biyolojik maliyetsizliği, onları rejeneratif tıp ve doku mühendisliği için güçlü bir alternatif hücre kaynağı hâline getirmektedir. Bu bulgular, periapikal kistlerin değerli bir MSC kaynağı olarak yeniden değerlendirilmesi gerektiğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to compare the differentiation potentials, stemness properties, viability, migration capacity, and signaling molecule production profiles of human periapical cyst–derived mesenchymal stem cells (hPCy-MSCs) with those of dental pulp stem cells (DPSCs) under in vitro conditions. The null hypothesis of the study was formulated as:“hPCy-MSCs exhibit characterization, differentiation, and migration properties similar to DPSCs.”Materials and Methods: Six periapical cyst tissues diagnosed as radicular cysts and six non-carious impacted or semi-impacted third molar pulps were included. Mesenchymal stem cell isolation was performed from all tissues. Characterization profiles, differentiation, migration and proliferation abilities, surface antigen expression, and dentinogenic marker levels were comparatively evaluated. Results: In this study, all cultures obtained from pulp- and periapical cyst–derived cells exhibited MSC morphology and an ISCT-compliant immunophenotype. hPCyMSCs demonstrated higher and more homogeneous CFU-F capacity and were found to be more clonogenic compared with DPSCs. Adipogenic differentiation was prominent in hPCy-MSCs but minimal in DPSCs; both groups showed chondrogenic transformation, whereas DPSC cultures exhibited more intense mineralization under osteogenic induction. In proliferation assays, hPCy-MSCs reached maximum viability on day 5, while DPSCs reached their peak on day 7. In the wound-healing (scratch) assay, hPCy-MSCs displayed faster closure rates. ELISA results showed higher dentin sialophosphoprotein (DSPP) levels in DPSCs, supporting their odontoblastic commitment, whereas dentin matrix protein-1 (DMP1) levels were relatively higher in hPCy-MSCs, consistent with their osteo/odontogenic matrix activity. Conclusion: This thesis demonstrated that, compared with DPSCs, hPCy-MSCs exhibit a more homogeneous proliferation pattern, higher viability, stronger woundclosure capacity, and pronounced osteo/odontogenic differentiation potential. The accessibility and biological cost-effectiveness of hPCy-MSCs obtained from routinely discarded periapical cysts make them a powerful alternative stem cell source for regenerative medicine and tissue engineering. These findings support the reconsideration of periapical cysts as a valuable MSC reservoir.