Hipervasküler tümörlerde preoperatif endovasküler embolizasyon
  1. Tez No: 69863
  2. Yazar: EROL AKGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EROL AKSUNGUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Hipervasküler tümör, Preoperatif embolizasyon, Girişimsel radyoloji, Preoperative embolization, Hypervascular tumor, Interventional radiology VI
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET HİPERVASKÜLER TÜMÖRLERDE PREOPERATİF ENDOVASKÜLER EMBOLlZASYON Bu çalışmanın amacı hipervasküler tümörlerde preoperatif fcndovasküler embolizasyon (PEE)'un etkinliğini ve güvenirliliğini ortaya koymak, tümör manîpülasyon ve eksizyonunu kolaylaştırmak, tümörü rezektabl hale getirmek ve operasyon sırasında kanama komplikasyonlarınt ve operasyon süresini azaltmaktır. Çalışmaya, 8 kemik ve yumuşak doku tümörü (1 fıbrosarkom, 2 dev hücreli tümör, 2 agresif fîbromatozis ve 1 leomyosarkom, liposarkom ve anevrizmal kemik kisti), 6 baş- boyun tümörü (5 glomus tümörü ve 1 anjiofibrom) ve 1 hipemefromu olan 15 hasta alındı. Hastalar, 4-64 (ort.:35,3) yaşlarında olup 8'i (%53,3) erkek, 7'si (%46,7) kadındı. Tüm hastalarda besleyici arterlerin çoğu polivinil alkol partikülleri kullanılarak süperselektif olarak embolize edildi. İşlemin etkinliği anjiografi, diğer görüntüleme yöntemleri ve operasyon bulguları ile değerlendirildi. Kemik ve yumuşak doku tümörü olan 8 hasta, benzer tanıları olan ve PEE uygulanmamış 9 hasta ile karşılaştırıldı. Hastaların tümünde ana besleyici arterlerin çoğu embolize edilerek tümörün büyük kısmı %50-100 (ort:%76) oranında devaskülarize edildi. Tümörlerin tamamı, bir hasta dışında, güvenli sınırlarda rezeke edildi. Operasyon sırasında kanama komplikasyonları olmadı. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında operasyon süresi kısalmış, kan ve sıvı verilme ihtiyacı azalmış ve tümör manipülasyon ve eksizyonu kolaylaşmıştı. Hipervasküler tümörlerde PEE güvenilir ve etkin bir yöntem olup tümör eksizyonunu kolaylaştırmakta ve operasyon sırasında kanama riskini azaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PREOPERATIVE ENDOVASCULAR EMBOLIZATION IN HYPERVASCULAR TUMORS Purpose of this study is to define effectiveness and refiabilfty of preoperative endovascular tumor embolization, to ease tumor manipulation and excision, to make tumor resectable and to reduce operation time and bleeding complication during operation in hypervascular tumors. Embolization was performed in 15 patients: 8 (53.3%) men and 7 (46.7%) women at the range of 4-64 (mean:35.3) years old. Eight were bone and soft tissue tumors: 1 was diagnosed as fibrosarcoma, 2 giant cell tumor, 2 aggressive fibromatosis, 1 leiomyosarcoma and 1 liposarcoma and 1 aneurysmal bone cyst. Five were head and neck tumors: 2 carotid body tumors, 2 glomus jugulare tumors and 1 glomus vagale tumor. Hypernephroma was diagnosed in 1 patient. Most of the feeding arteries were embolized superselectively by using polyvinyl alcohol particles. Effectiveness of embolization was evaluated with angiography, other imaging techniques and findings during operation. Eight patients with bone and soft tissue tumors were compared with 9 control patients with similar diagnosis. Embolization was not performed in control patients. In all patients, 50-100% (mean:76%) of tumor volume was devascularized successfully after the embolization and all patients were operated. Operability was improved significantly and peroperative bleeding complication was not seen in any patients except one. Blood and fluid requirement and operation time were reduced and tumor manipulation was improved as compared with control group. In hypervascular tumors, endovascular embolization is safe and effective. It makes tumor excision easy and decreases the risk of bleeding during the surgery.