'Kemalist söylem' üzerinden Türk dış politikasını anlamak
Understanding Turkish foreign policy through 'Kemalist discourse'
  1. Tez No: 698669
  2. Yazar: MELTEM HASANÇEBİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Eleştirel Kuram, Antonio Gramsci, Mustafa Kemal Atatürk, Kemalist Söylem, Türk Dış Politikası, Critical Theory, Antonio Gramsci, Mustafa Kemal Atatürk, Kemalist Discourse, Turkish Foreign Policy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 250
Özet
“”Kemalist Söylem“ Üzerinden Türk Dış Politikasını Anlamak”adlı bu tez çalışması, Antonio Gramsci tarafından geliştirilen ve“Eleştirel Kuram”a önemli katkılar sunan hegemonya kavramı ve söylem kapsamında“Kemalist söylem”in Türk dış politikasına etkisini ele almayı amaçlamıştır. Öncelikle, Atatürk sonrası Türk dış politikasında“Kemalist söylem”in kendisini yeniden üretmesini ve hegemonya kurmasının analizini mümkün kılmak adına“Eleştirel Kuram”ın genel hatlarına odaklanılmıştır. Türk dış politikasında alınan kararlarda, aktörlerin ve tarihsel gelişim sürecinin ne denli etki yaptığını ortaya koymak için Türk dış politikasında dönemsel olarak kurulan ilişkilerin incelenmesinin önemli katkılar sunacağı düşünülmüştür. Türk dış politikasında alınan kararlarda, izlenilen yol ve kurulan ilişkilerde“Kemalist söylem”in etkisini anlayabilmek için“Kemalist söylem”in oluşum sürecine yer verilmiştir. Kendisini sonraki yıllarda yeniden üreten“Kemalist söylem”in kurduğu hegemonyanın 1938 yılından sonra Türk dış politikası karar vericilerinde nasıl kendisini yeniden nasıl ürettiğine dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study titled“Understanding Turkish Foreign Policy through ”Kemalist Discourse“”aims to discuss the effect of“Kemalist discourse”on Turkish foreign policy, within the scope of hegemony and discourse developed by Antonio Gramsci and contributing to Critical Theory. Firstly, in the post-Ataturk Turkish foreign policy, the general lines of Critical Theory have been focused in order to enable the“Kemalist discourse”to reproduce itself and to analyze the hegemonic establishment. It is thought that examining the periodically established relations in Turkish foreign policy in order to reveal how much the actors and the historical development process have made in the decisions taken in Turkish foreign policy will provide important contributions. The formation process of the“Kemalist discourse”has been included in order to understand the effect of the“Kemalist discourse”on the decisions taken, the ways followed and the relations established in Turkish foreign policy. It was pointed out how the hegemony established by the“Kemalist discourse”, which reproduced itself in the following years, reproduced itself in Turkish foreign policy decision-makers after 1938.