Organizational democracy and organizational alienation relationship: A comparison between the firms established in Antalya and Giresun
Örgütsel demokrasi ve örgütsel yabancılaşma ilişkisi Antalya ve Giresun'da kurulu işletmeler arasında bir karşılaştırma
  1. Tez No: 698670
  2. Yazar: İZEL ÇAKIR KÜLAHCILAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ YILMAZ GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Demokrasi, Örgütsel Yabancılaşma, Giresun, Antalya, İşletmeler, Organizational democracy, Organizational alienation, Giresun, Antalya, Firms
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Örgütsel demokrasi ve örgütsel yabancılaşma kavramları günümüzde önemi artan ve akademik çalışmalarda daha sık konu olmaya başlayan ve birbirinden farklı kavramlardır. Örgütsel demokrasi; örgüt üyelerinin örgütlenme sürecine, örgüt içi faaliyetlere, farklı fikir ve bakış açılarıyla karar verme süreçlerine katılmalarıdır. Örgüt üyelerinin demokratik bir ortamda kara alma süreçlerine katılmasıyla, iş görenler çalıştığı örgüte yüksek düzeyde bağlanmakta, iş tatminleri artmakta, işten ayrılma oranı düşmekte, çalışanların işe ve işletmeye karşı yabancılaşması azalmaktadır. Örgütsel yabancılaşma ise; örgüt üyelerinin örgütün değerlerinden, amaçlarından ve kurallarından uzaklaşması, kendini örgüte ait hissedememesidir. Yabancılaşmanın olduğu ortamda, örgüt üyelerinde yüksek iş stresi, işten ayrılma isteği, düşük düzeyde üretkenlik, işe motive olamamak ve örgüt üyeleri arasında iletişim eksikliği yaşanmaktadır. Bu araştırma, çalışan ve yöneticinin örgütsel demokrasi ve örgütsel yabancılaşmaya ilişkin tutum ve algılarını ölçmeye yöneliktir. Araştırma Antalya ve Giresun illerindeki işletmelerden oluşan 80 kişilik bir örneklem üzerinden gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket tekniği bire bir görüşme yöntemiyle uygulanmıştır. Açık uçlu ve kapalı uçlu olmak üzere katılımcılara sorular yöneltilmiştir. Açık uçlu sorulara yönelik içerik analizi yapılmıştır. Kapalı uçlu sorulara ilişkin toplanan veriler ise SPSS programı ile analiz edilmiştir. Yapılan analiz ve değerlendirme sonucunda, örgütsel demokrasi düzeyi ile örgütsel yabancılaşma düzeyi arasında negatif yönlü orta derecede bir ilişki vardır. Örgütsel demokrasi düzeyi yükseldikçe örgütsel yabancılaşma düzeyi düşmektedir. Yönetici ve çalışanın kararlarının önemsendiği demokratik bir ortamın olmasının yanı sıra bireyin iş yerinden beklentileri, bulunduğu pozisyon ve çalıştığı ortama göre farklı duygu durumları yaşadığı, yönetici ve çalışanın örgütsel demokrasi ve örgütsel yabancılaşmaya ilişkin tutum ve algısının işletmenin bulunduğu şehre göre farklılık göstermediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The terms of organizational democracy and organizational alienation are the terms those are on the agenda with an increasing importance. The organizational democracy depends on the participation of organizational members to the organizing process and organizational activities with their special ideas and perspectives. The organizational participation increases organizational belonging or loyalty of members to the organization, increases their satisfaction, decreases turnover rate, and decreases the alienation of members to their jobs and organization. The organizational alienation includes the psychological withdrawal behaviour of organizational members to the organizational values, goals, and rules; and withdrawal from the feeling of organizational belonging. The organizational alienation indicates itself with high job stress, desire to leave job and and business, low productivity, low motivation, and the lack of communication between the members of the organization. This research aims to measure the attitudes and perceptions of employees and managers to organizational democracy and organizational alienation. The research was made on a sample of 80 participators from Antalya and Giresun, in total. The data set was collected with a survey form. The survey form included open ended and Likert's 5 digit scale. The open-ended questions were analyzed with content analyses. The other data set was analyzed with the SPSS packet programme. The analyses of the data set demonstrated that, there is statistically significant and negative and middle level relationship between the level of organizational democracy and organizational alienation. In other words, when the level of organizational democracy increases the level of organizational alienation decreases. The other findings are as the following: the individual have different feelings depending on the level of organizational democracy, expectations from the organization, the position in the organization, and the organizational climate. Finally, the attitudes and behaviours of managers and other employees do not differentiate according to the city where the business headquarters are located.