Corallina officinalis l. kallusunun eldesi ve antioksidant ve antimikrobiyal aktivite tayini
Callus production of corallina officinalis l. and determination of antioxidant, antimicribial bioactivity
  1. Tez No: 698711
  2. Yazar: ESRA NUR NALÇAKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE DEMİRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Corallina officinalis, Kallus, PES (Provasoli's Enchired Seawater), MCM (Marine Culture Medium), Corallina officinalis, Callus, PES (Provasoli´s Enriched Seawater), MCM (Marine Culture Medium)
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Corallina officinalis, Rhodophyta filumuna ait kalkerli, 12 santimetreye kadar boylanan, ama genelde daha kısa olan bir kırmızı alg türüdür. Türün bireyleri gelgit havuzlarının çevresinde büyür ya da düzenli olarak deniz suyu ile yenilenen sahil kesimindeki kayalıkların sığ yarıklarda bulunur. Corallina officinalis türünün mikropropagasyon sistemini doku kültürü teknikleriyle oluşturmak ve bu türün eksenik (tek tip hücre kültürü) kültürünün gerçekleştirilmesi için algal eksplantlarının sıvı besi yeri ortamlarında optimal kültür koşulları ve rejenerasyon özelliklerini araştırmak amaçlanmıştır. Daha önce kallus kültürü elde edilmemiş deniz algi olan Corallina officinalis'ten en iyi kallus ortamını değerlendirmek için germanium dioksit içeren PES (Provasoli, 1968) ve MCM (Marine Culture Medium) (McLahlan, 1973) ortamları denenmiştir ve en iyi kallus ortamı%16 kallus verimi ile PES P1(1:0,1 g/l) yarı-sıvı besi yeri ortamı olarak rapor edilmiştir. Rejenerasyon işlemini, polarite ve optimal ışıklandırma seviyelerini incelemek için mikroskop altında rejeneratif yapılar gözlenerek düzenli aralıklarla sayım yapılmış ve optimize koşullar saptanmıştır. Tallustan kallus üretilmesi için, tallusun 2 ya da 3 mm'lik parçalar halinde kesilmesi ve agar substratı için tarif edildiği gibi büyüme düzenleyici olarak öksin:sitokinin (1:0,1; 1,5:0,5; 1:2 g/l) ve 0.04% agar takviyeleri ile steril test tüplerine aktarılmasıyla gerçekleştirilmiştir. Corallina officinalis bitki tallusundan M2 (1,5:0,5 g/l), M3 (2:1 g/l), P1(1:0,1 g/l) kallus ortamlarında kallus oluşturulmuştur. Kallus başlangıcı ve kırılgan kallus hücrelerinin sıvı besi yeri ortamından yapılan tüm alt kültür uygulamaları in vitro koşullarda sağlanmış ve standartizasyonu gerçekleştirilmiştir. Kallus oluşumunu takiben 2 aylık büyüme periyodu sonunda kültürlerin alt kültürleri yapılmış ve yaş ve kuru ağırlık verileri elde edilmiştir. Apikal ve nodyumdan büyüme oranı tespit edilmiştir. Algin antioksidant değeri 160 mg da 32%; 80 mg da 16% olarak ve antimikrobiyal aktivitesi MİC değeri S. aureus için 3 mg/ml, E. coli için 6mg/ml ve E. faecalis için ise 6 mg/ml ve en yüksek mic değeri de C. Albicans'da 12 mg/ml olarak saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Corallina officinalis is a calcareous, red algae of the phylum Rhodophyta, up to 12 centimeters tall, but generally shorter. Individuals of the species grow around tide pools or are found in shallow crevices of coastal cliffs that are regularly replenished by seawater. Optimal culture conditions and regeneration properties of algal explants were studied in order to establish the micropropagation system of Corallina officinalis with tissue culture techniques and to perform axial (single type cell culture) culture of this species. PES containing germanium dioxide (Provasoli, 1968) and MCM (Marine Culture Medium) (McLahlan, 1973) medium were tried to evaluate the best callus medium from Corallina officinalis, a marine algae whose callus culture was not obtained before, and the best callus medium reported as PES P1 with 16% calli yield (1:0,1 g/l) semi-liquid medium. In order to examine the regeneration process, polarity and optimal lighting levels, regenerative structures were observed under the microscope and counted at regular intervals and optimized conditions were determined. Production of callus from thallus was accomplished by cutting the thallus into 2 or 3 mm pieces and transferring them to sterile test tubes with growth regulator supplements as auxin: cytokinin (1:0,1; 1,5:0,5; 1:2) for the 0,04% agar substrate. Callus was formed from the plant thallus in callus the media of M2 (1,5:0,5 g/l), M3 (2:1 g/l), P1(1:0,1 g/l) Corallina officinalis. All subcultures of callus initiation and fragile callus cells from liquid medium were provided in vitro and standardized. At the end of the 2-month growth period following callus formation, the cultures were subcultured and fresh and dry weight data were obtained. The growth rate from the apical and node was determined. Antioxidant activities were determined as 32% in 160 mg; 16% in 80 mg and antimicrobial activities were as MIC value 3 mg/ml for S. aureus, 6mg/ml for E. coli and 6 mg/ml for E. faecalis and the highest MIC value was 12 mg/ml for C. albicans.