The effects of gender, relationship status, and women's response on sexual consent attitudes
İlişki durumu, cinsiyet ve kadınların sergilediği davranışların cinsel rıza tutumlarına etkisi
  1. Tez No: 698746
  2. Yazar: GÜLER TİRELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALE CİHAN BOLAK BORATAV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: cinsel rıza tutumları, kadının karşılığı, ilişki durumu, cinsiyet, cinsiyet roller tutumları, sexual consent attitude, responses of women, relationship status, gender, gender role ideology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın temel amacı kadınların, erkeklerin cinsel yakınlaşmasına verdiği tepkinin, çiftin ilişki durumunun ve cinsiyetin cinsel rıza tutumları üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Çalışma verileri çevrimiçi anket aracılığıyla toplanmıştır. Anket içeriği sırasıyla Bilgilendirilmiş Onam Formu, Demografik Bilgi Formu, Cinsel Rıza Hikayeleri, GRI Ölçeği, INDCOL ve Katılım Sonrası Bilgi Formundan oluşmaktadır. Cinsel Rıza Hikayeleri ilk buluşma, üç aylık ilişki ve iki senelik evlilik yaşayan çiftten oluşmaktadır. Hikayelerdeki kadın, erkeğin cinsel yakınlaşmalarına sözel cevap verme, sözel olmayan cevap verme, itiraz etmeme ve reddetme şeklinde karşılık vermektedir. Çalışmada, erkek katılımcıların, tüm varsayımsal karşılık verme durumlarında, kadın katılımcılardan daha fazla cinsel rıza çıkarımında bulunacağı beklenmiştir. Cinsiyetin bu etkisinde Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutumlarının olası etkisi beklenmiştir. Ayrıca katılımcıların sözel karşılık verme durumundan sonra sözel olmayan karşılık verme durumunda en yüksek oranda cinsel rıza çıkarımında bulunacağı beklenmiştir. İtiraz etmeme durumunda sözel olmayan duruma göre daha az, reddetme durumuna göre daha yüksek cinsel rıza çıkarımında bulunacakları beklenmiştir. Ek olarak, hikayedeki çiftin ilişki süresi daha uzun olduğunda ve hikayedeki kadın itiraz etmediğinde diğer ilişki durumlarına göre daha fazla cinsel çıkarımda bulunacakları beklenmiştir. Bulgular bireycilik- toplulukçuluk değerlerine göre değerlendirilmiştir. Hikayedeki kadının karşılığının, katılımcıların cinsiyetinin ve bunların etkileşiminin cinsel rıza tutumları üzerinde etkisi olduğu görülmüştür. Erkekler kadınlara göre tüm varsayımsal karşılık verme durumunda daha yüksek cinsel rıza çıkarımında bulunmuştur. Toplumsal cinsiyet rolleri tutumu kontrol edildikten sonra, varsayımsal reddetme durumunda kadın ve erkek katılımcılar arasında bir fark görülmemiştir. İlişki durumunun tek başına veya etkileşimsel bir etkisinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the effects of response type given by women to men's sexual advance, relationship status of the couple, and gender of the individuals on sexual consent attitudes. The data for the research was gathered through an online survey. The survey package consisted of the Informed Consent Form, Demographic Information Form, Sexual Consent Vignettes, GRI Scale, INDCOL, and Debriefing Form. The sexual consent vignettes included a hypothetical couple on first date, in three-month relationship, and two-year marriage. The woman in the scenarios responded to the sexual advances of the man by giving verbal response, non-verbal response, no response, and refusal response. It has been hypothesized that male participants will infer more sexual consent as compared to female participants for all hypothetical responses in the scenarios. GRI may have a possible role in this effect. Also, participants will infer sexual consent most in hypothetical verbal response followed by nonverbal response. Participants will infer less sexual consent in hypothetical no response followed by refusal. Another hypothesis is that when hypothetical relationship status is more long-term and the woman gives no response to the sexual consent of the man, participants will infer more consent. The results will be discussed considering individualism- collectivism levels of the participants. The results showed that there is an effect of hypothetical response type, gender of the participants, and their interaction on sexual consent attitudes. Men inferred more consent as compared to women in all hypothetical response types. After controlling GRI, there was no significant difference between men and women in refusal condition. There was no main and interaction effect of relationship status.