Kamu üniversitelerinde bağımsız iç denetim etkinliğinin incelenmesi
Investigation of independent internal audit effectiveness in public universities
  1. Tez No: 698755
  2. Yazar: MAHMUT ALPARSLAN GÖNCÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Internal Audit, Public Universities, Internal Audit Activity
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Politikası ve İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Çalışma kamu üniversitelerinde bağımsız iç denetim etkinliğinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma 10 Üniversitesinde yapılmış olup 10 katılımcı ile sürdürülmüştür. Araştırma kapsamında katılımcılara 9 soru yöneltilmiştir. Sorular yanıtlandıktan sonra cevaplar nitel veri analizi ile yorumlanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, genel olarak katılımcılar iç denetim bürolarının yeterliliğine ilişkin olumlu görüş bildirmişlerdir. Öte yandan katılımcıların mevzuatı yeterli bulmuş olmaları dikkat çekmektedir. Katılımcıların iç denetim sürecinde denetlenen birimde en genel olarak yaşadıkları problem birim çalışanlarının eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Aynı zamanda bilge ve belge saklama gibi problemlerin de varlığı söz konusu olabilmektedir. Katılımcıların çoğunluğu üst yönetimin iç denetim konusunda önem teşkil ettiğini vurgulamıştır. Denetim sürecinde üst yönetim ile iletişim halinde olmanın önemini yinelemişlerdir.
Özet (Çeviri)
The study was carried out to examine the effectiveness of independent internal audit in public universities. The research has been done in… ..university and…. continued with the participant. 9 questions were asked to the participants within the scope of the research. After the questions were answered, the answers were interpreted with qualitative data analysis. According to the results of the research, the participants generally expressed a positive opinion on the competence of the internal audit offices. On the other hand, it is noteworthy that the participants found the legislation sufficient. The most common problem experienced by the participants in the unit audited during the internal audit process stems from the lack of unit staff. At the same time, there may be problems such as wisdom and document retention. The majority of the participants emphasized that senior management is important in internal audit. They reiterated the importance of communicating and exchanging with senior management during the audit process.