Beliren yetişkinlerde öz-değer koşulları ile fonksiyonel olmayan tutumlar arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of relationship between contingent self-worth and dysfunctional attitudes in emerging adulthoods
- Tez No: 698771
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESAT ŞANLI, DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE DÜNDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel Olmayan Tutum, Mükemmelci Tutum, Onaylanma İhtiyacı, Değişken Tutum, Bağımsız Tutum, Koşullu Öz-Değer, Fiziksel Görünüm, Tanrı Sevgisi, Rekabet, Erdem, Onay Alma, Aile Desteği, Akademik Yeterlik, Dysfunctional Attitude, Perfectionist Attitude, Need for Approval, Variable Attitude, Independent Attitude, Contingent Self-Worth, Physical Appearance, Love of God, Competition, Virtue, Approval, Family Support, Academic Competence
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmada, Beliren Yetişkinlerin Öz-Değer Koşulları ile Fonksiyonel Olmayan Tutumlara arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Üniversite eğitimine devam etmekte olan bireylerle yürütülen bu çalışmada basit seçkisiz örneklem kullanılmıştır. Üniversite eğitimine devam eden 218 erkek ve 434 kadın olmak üzere 652 katılımcıyla çalışma yürütülmüştür. Kişisel Bilgi Formu, Koşullu Öz-Değer ve Fonksiyonel Olmayan Tutumlar ölçekleri kullanılmıştır. Verilerin analizinde Mann-Whitney U analizi, Kruskal-Wallis analizi, Yapısal Eşitlik Modeli analizleri uygulanmıştır. Fonksiyonel Olmayan Tutumlar ile cinsiyet, eğitim durumu, algılanan akademik başarı, yaş, fiziksel görünümden memnun olma durumu, ebeveyn tutumu, anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi ve hayatın anlamı arasında istatistiksel anlamlılık görülmekteyken gelir düzeyi ve çocukluk yaşantısının geçtiği yer arasında anlamlı farklılık görülmemektedir. Araştırma sonucunda Öz-Değer Koşulları ile Fonksiyonel Olmayan Tutumlar arasındaki ilişkiyi incelemek için geliştirilen Model-3'ün anlamlı olduğu bulunmuştur. Onay Alma ve Aile Desteği faktörleri Onaylanma İhtiyacı üzerinde pozitif istatistiksel anlamlı etkiye sahiptir. Onay Alma ile Rekabet faktörleri Değişken Tutum üzerinde pozitif, Fiziksel Görünüm ise negatif istatistiksel anlamlı etkiye sahiptir. Tanrı Sevgisi ile Akademik Yeterlilik faktörleri Bağımsız/Otonom Tutum üzerinde negatif, Erdem ise pozitif istatistiksel anlamlı etkiye sahiptir. Tanrı Sevgisi ile Fiziksel Görünüm faktörleri Mükemmelci Tutum üzerinde pozitif, Erdem ise negatif istatistiksel anlamlı etkiye sahiptir. Bu sonuçlardan yola çıkarak, Fonksiyonel olmayan tutumların belirlenmesinde, demografik bilgilerin ve bireyin öz-değer koşullarının önemli bir etkiye sahip olduğu anlaşılmaktadır. Tüm bu bilgiler alan yazın ışığında tartışılmış ve ilgililere araştırma sonuçlarına bağlı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between contingent self-worth of emerging adults and their dysfunctional attitudes. Descriptive scanning method was used from quantitative research methods. In this study simple random sampling was used and conducted with individuals who are continuing their university education. The study was conducted with 652 participants, 218 men and 434 women who continued their university education. Personal data form, contingent self-worth and dysfunctional attitudes scales were used. Mann-Whitney U analysis, Kruskal-Wallis analysis, structural equation modeling analysis were applied in the analysis of the data. Dysfunctional attitudes with gender, educational status, perceived academic achievement, age, the state of being satisfied with physical appearance, parental attitude, mother's education level, father education level is observed between statistical significance and the meaning of life while childhood experiences and the occurrence of a significant difference between the level of income is not observed. As a result of the research, the Model-3 developed to study the relationship between self-worth conditions and dysfunctional attitudes was found to be significant. Approval and Family Support factors have a positive statistically significant effect on the need for approval. Competition factors with approval have a positive effect on variable attitude, and physical appearance has a negative statistically significant effect. Academic competence factors with the love of God have a negative effect on independent/autonomous attitude, while virtue has a positive statistically significant effect. Physical appearance factors with the love of God have a positive effect on the perfectionist attitude, and virtue has a negative statistically significant effect. Based on these results, it is understood that demographic information and individual contingent self-worth have a significant influence in determining non-functional attitudes. All this information was discussed in the light of the literature and suggestions were made to the interested parties related to the results of the research.