Yoğunlaşan kent gerçeği veçevre sorunları üzerinebir çözüm araştırması'Gaziantep kentsel çevre sorunları'
A solution proposal on the intensive urban reali̇ty and anvironmental problems the example of 'Gazi̇antep urban environmental problems'
- Tez No: 698821
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ JÜLİDE ERDİNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Yoğunluk, Kentleşme, Çevre, Kentleşme Sorunları, Density, Urbanization, Environment
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
YOĞUNLAŞAN KENT GERÇEĞİ VE ÇEVRE SORUNLARI ÜZERİNE BİR ÇÖZÜM ÖNERİSİ:“GAZİANTEP KENTSEL ÇEVRE SORUNLARI”ÖRNEĞİ Bu çalışma ile giderek yoğunlaşan kent gerçeği üzerinde durulmuş ve bunun sonucunda meydana gelen çevresel problemler incelenmiştir. Bahsedilen çevresel problemlerin sebep olduğu durumlara dair tespitleri yansıtan verilerden yararlanılarak, belirli bir düzen içinde araştırmalar yürütülmüştür. Doğal çevre kavramının tanımı yapılarak doğal çevreyle ilgili önemli görülen noktalar belirtilmiştir. Bu kapsamda doğal çevre ve insan yaşantısı, kent yaşamı ve çevre arasındaki ilişkiler irdelenmiştir. İnsanlık var olduğu ve hızlı nüfus artışı devam ettiği sürece kentleşme problemlerinin meydana geleceği bir gerçektir. Bu sebeple, çalışmanın sonraki aşamalarında doğal çevre ve kent sorunları arasındaki etkileşim, yoğunlaşan kent gerçeği kavramı üzerinden incelenmiştir. Yoğunlaşan kentlerin doğal çevre ve kent sakinleri üzerindeki etkilerinin neler olabileceği irdelenmiştir. Hızla yoğunlaşan kentleşme problemini çözmek adına hangi adımların atılabileceği konusu çalışmanın ilerleyen aşamalarına dahil edilmiştir. Bu konu kapsamında yürütülen uluslararası uygulamalar çevre, hava, doğa ilişkisi, sosyal zemin, teknoloji uygulamaları, iyileştirme çalışmaları gibi başlıklar altında incelenmiştir. İsviçre, Almanya, Fransa, Kanada gibi ülkelerin kent sorunlarına karşı doğal çevre konusunu ne şekilde ele aldıkları ve bu konuya nasıl çözümler ürettikleri çalışmaya dahil edilmiştir. Son olarak, bu çalışma ile doğum yerim olan Gaziantep şehrinin karşı karşıya olduğu kentleşme problemlerine değinilmiştir. Bu problemlere yönelik nasıl bir bakış açısı ile hareket edilmesi gerektiği üzerinde durulmuştur.
Özet (Çeviri)
A SOLUTION PROPOSAL ON THE INTENSIVE URBAN REALİTY AND ANVIRONMENTAL PROBLEMS THE EXAMPLE OF 'GAZİANTEP URBAN ENVIRONMENTAL PROBLEMS' With this study, the fact of the city, which is getting more and more concentrated, has been emphasized and the environmental problems that have occurred as a result have been examined. Investigations have been carried out in a certain order by making use of the determinations containing data on the situations caused by the said environmental problems. By defining the concept of natural environment, the requirements of the research are specified. In this context, the relations between natural environment and human life, urban life and the environment are examined. It is a fact that urbanization problems will occur as long as humanity exists and rapid population growth continues. Therefore, in the later stages of the study, the interaction between the natural environment and urban problems has been examined through the concept of concentrated city reality. The effects of concentrated cities on the natural environment and city residents are discussed. The issue of what steps can be taken to solve the rapidly intensifying urbanization problem is included in the later stages of the study. International practices carried out within the scope of this subject have been examined under the headings such as environment, air, nature relationship, social ground, technology applications, improvement works. How countries such as Switzerland, Germany, France, Canada deal with the urban environment against urban problems and how they produce solutions are included in the study. Finally, with this study, the urbanization problems faced by the city of Gaziantep, which is my birthplace, are mentioned. It is focused on how to act with a perspective towards these problems.