Larinks skuamöz hücreli karsinomlarında CD44 ekpresyonu ve ortalama nükleer volümün histolojik derece, anatomik lokalizasyon ve bölgesel lenf nodu metastazı ile ilişkisinin araştırılması
  1. Tez No: 69894
  2. Yazar: MEHMET FATİH KUYUCUOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. H. UĞUR PAPUÇCUOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Larinksin skuamöz hücreli karsinomu, CD44, ortalama nükleer volüm, metastaz, Laringeal squamous cell carcinoma, CD44, mean nuclear volum, metastasis. 45
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Larinks kanserlerinin büyük bir çoğunluğu skuamöz hücre türündedir. Alkol ve sigara kullanımı ile ilişkilidir. Larinks SHK'larında metastaz ile ilişkisi en çok araştırılan antijenler, epitelyal hücre yüzey molekülleridir. Bu çalışmada, 22'si bölgesel lenf nodu metastazlı, 29'u metastazsız toplam 51 larinks SHK olgusunda, bir transmembran glikoproteini olan CD44 reseptörü ekspresyonu, imanunhistokimyasal olarak araştırılmıştır. Ayrıca stereolojik yöntem kullanılarak tümör hücrelerinde ortalama nükleer volüm değerleri ölçülmüştür. CD44s (51 olgu) ve CD44v6 (26 olgu) ekspresyonları hem primer tümörde, hem de metastatik lenf nodunda araştırılmıştır. Ortalama nükleer volüm değerleri ve CD44 ekspresyonu tümörün histolojik diferansiasyon derecesi, lokalizasyonu ve bölgesel lenf nodu metastazı ile karşüaştırılmıştır. Primer ve metastatik tümörde CD44 ekspresyonu anlamlı fark göstermemiştir. CD44s ve CD44v6 ekspresyonu metastaz ile ilişkili bulunmamıştır. Buna karşın, histolojik diferansiasyon derecesi ile negatif korelasyon göstermiştir. Az diferansiye tümörlerde zayıf ya da negatif reaksiyon gözlenmiştir. Ortalama nükleer volüm metastaz ve diğer parametrelerle ilişkili bulunmamıştır. Metastaz ile ilişkisi baza çalışmalarda gösterilen CD44v6, bizim sonuçlarımıza göre larinks SHK' da genel bir metastaz göstergesi kabul edilmemelidir. SHK'larda CD44'ün azalmış ekspresyonu skuamöz epitelin malign transformasyonunu işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The vast majority of larynx cancers are of squamous cell type. These are associated with alcohol and tobacco use. Epithelial cell surface molecules are the most common investigated antigens in relation with metastasis in laringeal squamous cell carcinomas. Expression of CD44 receptor, a transmembrane glycoprotein was studied immunohistochemically in a total of 51 larynx squamous cell carcinomas, 22 with regional lymph node metastasis, 29 without metastasis. Also, mean nuclear volumes were estimated in tumor cells by means of stereologic method. Expressions ofCD44s (51 cases) and CD44v6 (26 cases) were evaluated both in primary tumor and metastatic lymph node. Mean nuclear volume counts and CD44 expression were compared with histologic dijferantiation grade, lokalization and regional lymph node metastasis of the tumor. Expression of CD44 in primary and metastasis didn't show significant correlation. However, a significant negative correlation was observed with histologic grade of the tumor. Negative or weakly positive immunoreactivity was encountered in poorly differantiated tumors. The values of mean nuclear volume were not to be significantly correlated with both metastasis and other parameters. Our results indicate that CD44v6, its relation with metastasis have been observed in some original studies, would not be accepted as a general indicator of tumor metastasis. Down- regulation of CD44v6 in squamocellular tumors points out malignant transformation of squamous epithelium.