İnflamatuvar bağırsak hastalarının viral aşılanma durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of viral vaccination status of patients with inflammatory bowel disease
- Tez No: 699005
- Danışmanlar: PROF. DR. MAŞALLAH BARAN, DR. BETÜL AKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Gastroentereoloji, İnflamatuvar bağırsak hastalıkları, Viral aşılanma, antikor
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Bu araştırmada inflamatuvar bağırsak hastalığı (İBH) tanısı alan çocukların viral aşılanma durumlarının ve aşı yanıtlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Metod: Bu araştırma tek merkezli prospektif tıbbi kayıt çalışması olup, Ocak 2012 – Mart 2021 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Kliniği'nde İBH tanısı alan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Olguların demografik özellikleri, hastalık özellikleri, aşılanma durumları, viral seroloji test sonuçları kaydedilmiştir. Bulgular: Çalışmaya İBH tanılı 68 hasta dahil oldu. Hastaların %58,8'i kız, %41,2 si erkekti. Ortalama tanı yaşı 11,95 ± 3,77 yıldı. Hastaların 48'i (%70,6) ülseratif kolit, 15'i (%22,1) crohn hastalığı, 4'ü (%5,9) erken başlangıçlı ve 1'i (%1,5) indetermine kolitti. Ülseratif kolit ve Crohn hastalarının cinsiyet, yaş ve ek hastalıkların dağılımı benzerdi. Sağlık bakanlığı aşı takvimine uygun olarak hastaların %98,5'i hepatit B, %97,1'i KKK, %10,3'ü VZV ve %13,2'si hepatit A aşısı olmuştu. Tanı aldıktan sonra hastaların %42 sine hepatit-A ve hepatit-B aşıları uygulandı. Olguların %47,1'i aşı öncesinde immünsüpresan kullanmaktaydı, aşı sırasında ise %26,2'si steroid + meselazin, %23,8'i sadece meselazin, %11,9'u sadece steroid kullanıyorken, %16,7'si herhangi ilaç kullanmıyordu. Aşı uygulaması sonrası hepatit-B serolojisinde %83,4; Hepatit-A serolojisinde ise %63,4 oranında seropozitiflik saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışmada incelenen İBH olgularının hemen hemen tamamı hepatit B ve KKK açısından aşılanmış olsa da, VZV ve hepatit A aşılanma sıklığı oldukça azdır. Ayrıca incelenen viral hastalıklara karşı gelişen antikor titresinin koruyuculuğu yeterli düzeyde değildi.
Özet (Çeviri)
Aim. In this study, it was aimed to evaluate the viral vaccination status and vaccine responses of children diagnosed with inflammatory bowel disease (IBD). Method. This study is a single-center prospective medical registry study, and patients diagnosed with IBD in the Health Sciences University İzmir Tepecik Training and Research Hospital Pediatric Gastroenterology Clinic between January 2012 and March 2021 were included in the study. Demographic characteristics of the cases, characteristics of the disease, vaccination record, viral serology results were examined. Results. 68 patients were included to our study. 58.8% of the patients were female and 41.2% were male. The mean age at diagnosis was 11.95 ± 3.77 years. Of the patients, 48 (70.6%) ulcerative colitis, 15 (22.1%) Crohn's disease, 4 (5.9%) early-onset, 1 (1.5%) indeterminate colitis. The distribution of gender, age and comorbidities ulcerative colitis and Crohn's patients were similar (p>0.05). In accordance with the vaccination schedule of the Ministry of Health, 98.5% of the patients had been vaccinated for hepatitis B, 97.1% for MMR, 10.3% for VZV and 13.2% for hepatitis A. After diagnosis, hepatitis-A and hepatitis-B vaccines were administered to 42% of the patients. 47.1% of the cases were using immunosuppressants before vaccination. At the time of vaccination, 26.2% of the cases were using steroid + meselazine, 23.8% were using meselazine alone, 11.9% were using steroids alone, and 16.7% were not using any medication. After hepatitis-B and hepatitis-A vaccination, seropositivity rate were %83,4 and %64,3 respectively. Conclusion: Although almost all of the IBD cases examined in this study were vaccinated for hepatitis B and MMR, the frequency of VZV and hepatitis A vaccination was very low. In addition, the protection of the antibody titers against the viral diseases examined were not at a sufficient levels. Keywords. Gastroentereology, Inflammatory bowel diseases, Viral vaccination, antibody