Çalışanların sosyal zekâlarının iç girişimciliğe etkisinin incelenmesi: Bir kamu kurumu örneği
Examining the effect of social intelligence of employees to internal entrepreneurship: An example of a public institution
- Tez No: 699059
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NECMİYE TÜLİN İRGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kamu kurumu, girişimci, girişimcilik, iç girişimcilik, sosyal zekâ, Public institution, entrepreneur, entrepreneurship, internal entrepreneurship, social intelligence
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu araştırmada, çalışanların sosyal zekâlarının iç girişimciliğe etkisi incelenmiştir. Ayrıca; kamu çalışanlarının sosyo-demografik özelliklerine göre, sosyal zekâ ve iç girişimcilik düzeylerinin farklılaşıp farklılaşmadığının ortaya konulması amaçlanmıştır. Buradan hareketle, araştırma nicel araştırma yöntemlerinden tarama deseni ile hazırlanmıştır. Araştırmanın örneklemini bir kamu kurumunda çalışan 850 kişi arasından gelişigüzel örnekleme yöntemiyle seçilen kişilerden geri dönüş sağlayan, anket ve ölçekleri eksiksiz tamamlayan 285 kişi oluşturmuştur. Yapılan korelasyon analizi sonucunda; sosyal zekâ ana boyutu tüm alt boyutları ile iç girişimcilik ana boyutu ve tüm alt boyutları arasında pozitif yönlü, anlamlı, düşük düzeyde bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Yapılan farklılık analizi sonucunda; kamu çalışanlarının cinsiyetlerine göre sosyal zekâ sosyal beceri alt boyutunda; mesleki kıdemlerine göre iç girişimcilik proaktif alt boyutunda anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Kadın çalışanların sosyal beceri düzeyleri erkeklerden; 6-10 yıl mesleki kıdeme sahip olanların proaktif davranışlarının diğer mesleki kıdem düzeyine sahip olanlardan yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, sosyal zekânın iç girişimciliği %43,1 oranında etkilediği belirlenmiştir. Sosyal zekâya en fazla etkinin %56,7 oranıyla yenilik boyutunun etki ettiği ve sosyal zekânın iç girişimciliği orta düzeyden fazla etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of social intelligence of employees on internal entrepreneurship was examined. It was also aimed to show whether social intelligence and internal entrepreneurship levels of public employees was different based on their socio-demographic characteristics. For this purpose, the research was done using scanning design, one of the quantitative research methods. The sample of the study consisted of 285 people who were selected by random sampling method among 850 people working in a public institution, and who completed the questionnaire and scales completely. As a result of the correlation analysis, it was determined that there was a positive, significant and low level relationship between all sub-dimensions of social intelligence main dimension and internal entrepreneurship main dimension and all sub-dimensions. As a result of the analysis of differences, significant differences were found in the internal entrepreneurship proactive sub-dimension according to their professional seniority in social intelligence in social skills sub-dimension of public employees. It was determined that social skill levels of female employees were higher than social skill levels of male employees, and the proactive behavior of those with 6-10 years of professional seniority was higher than those with other professional seniority levels. As a result, it was determined that social intelligence affected internal entrepreneurship by 43.1%. It was concluded that the innovation dimension had the greatest impact on social intelligence (56.7%) and social intelligence affected internal entrepreneurship more than medium level.