Türkiye'de siber mobbing: Analitik değerlendirme
- Tez No: 699091
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN GENÇLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Mobbing, Türk Mevzuatında Mobbing İle Mücadele, Siber Mobbing, Türkiye'de Siber Mobbing. Pandemi, Uzaktan Çalışma, Mobbing, Struggle With Mobbing in Turkish Legislation, Cyber Mobbing, Cyber Mobbing in Turkey. Pandemic, Remote Working
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
İnsanoğlunun var olduğu günden beri çalışma, çalışmanın var olduğu günden beri de mobbing olgusu var olmaktadır. İş yaşamının bir arada bulunma ve iletişim halinde olma gerekliliğinden doğan, ilk başlarda küçük çatışma şeklinde ortaya çıkan mobbing olgusu zamanla adeta bir iş yeri kanseri gibi bir hastalık niteliği kazanmıştır. Sosyal bir ortamda oluştuğundan iş hayatında yaşanan psikolojik taciz (mobbing) eylemlerinin yıkıcı etkileri söz konusu olduğundan inceleme ve araştırma konusu olmaktadır. Bu kadar yoğun ve hemen hemen her çalışma ortamında görülmeye başlanılan mobbing eylemleri yasal yükümlülükleri de beraberinde getirmektedir. Mobbing eylemlerini gerçekleştiren bireyleri cezaî işleme tabi tutmak kaçınılmaz olmaktadır. İş hayatı içinde hayatını idame ettirmeye çalışan her iş görenin bir gün mobbing mağduru olma ihtimali güçlendikçe eylemlerin sonuçları da kestirilemeyecek raddelere ulaşmaktadır. Buradaki amaç, çalışanı bilerek ve isteyerek uzun süre yıpratmanın neticesi olarak iş hayatından kendi isteğiyle ayrılmaya zorlamaktır. Bu durum kısa vadede yalnızca bireyi etkiliyor gibi görünse de uzun vadede çalışma hayatının en büyük sorunlarından biri haline gelmektedir. Tüm bunlar olup biterken teknoloji ve teknolojik iletişim araçlarının ortaya çıkması, değişmesi, gelişmesi ve çalışma yaşamına hızlı bir şekilde entegre olmasıyla birlikte yeni iletişim sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Geleneksel olarak yüz yüze gerçekleşen mobbing eylemleri dijital teknolojik araçlarla yeni yüzünü siber mobbing (zorbalık) olarak göstermeye başlamıştır. Mobbing olgusu başlı başına bir iş yeri hastalığı olmasına ve mücadele etmenin de güç olmasına rağmen yeni bir türü olan siber mobbingin ortaya çıkması iş yaşamını daha da zorlaştırmıştır. Bu çalışmanın amacı, mobbing eylemlerinin neler olduğunu, mücadele yöntemlerini, Türk hukukundaki yerini ve geleneksel mobbingin yeni bir türü olan siber mobbing eylemlerini Türkiye perspektifinden incelemektir. Bunun yanı sıra, pandemi ve bir sonucu olarak uzaktan çalışmayla birlikte gerçekleşen siber mobbing eylemlerinin Türkiye'deki yasal süreçleri üzerinde de durulmuştur.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of work has existed since the existence of human beings, and the phenomenon of mobbing has existed since the day that work was existed. The phenomenon of mobbing, which emerged from the necessity of being together and in communication in business life and emerged as a small conflict at first, has gained the property of a disease like cancer of workplace over time. Mobbing acts in business life, where a social environment is formed, are the subject of investigation and research, as they have disruptive effects. Mobbing acts, which are so frequent and started to be seen in almost every working environment, also bring legal obligations. It is inevitable to penalize individuals who commit mobbing acts. As the possibility of every employee trying to maintain his/her life in business life one day become a victim of mobbing increases, the results of the actions reach unpredictable dimensions. The aim here is to force the employee to leave the business life voluntarily as a result of long-term wearing activities performed purposely and intentionally. Although this situation seems to affect only the individual in the short term, it becomes one of the biggest problems of working life in the long term. While all this was going on, the emergence, change, development and rapid integration into working life of technology and technological communication tools brought along new communication problems. The mobbing occurred face-to-face traditionally has started to show its new face as cyber mobbing (cyberbullying) with digital technological tools. Although the phenomenon of mobbing is a workplace disease in itself and it is difficult to fight against it, the emergence of a new type of cyber mobbing has made business life even more difficult. The aim of this study is to examine what mobbing acts are, the methods of struggle, their place in Turkish Law and cyber mobbing acts, a new type of traditional mobbing, from the perspective of Turkey. In addition, the legal processes in Turkey of the cyber mobbing actions that took place with the pandemic and remote working due to pandemic were also emphasized.