Diabetes mellituslu hastalarda böbrek biyopsi deneyimi
Experi̇nce of renal biopsy in patients with diabets mellitus
  1. Tez No: 699092
  2. Yazar: YUSUF KIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET RIZA ALTIPARMAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik nefropati, diyabetik nefropati dışı böbrek hastalığı, böbrek biyopsisi, Diabetic nephropathy, non-diabetic renal disease, renal biopsy
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Diyabetik hastaların diyabetik nefropati dışı böbrek hastalığı (DNDBH) tanısı için böbrek biyopsisinin hangi demografik, klinik ve laboratuvar özelliklerin varlığında yapılması gerektiği, DNDBH'nin nedenleri, konulan tanılara göre tedavilerindeki değişim ve bu değişimin renal sağkalım ve hasta sağkalımına etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Hastalar ve yöntem: Böbrek biyopsisi yapılmış 103 diyabetes mellituslu (DM) hastanın demografik, fizik muayene ve laboratuvar verileri, biyopsi sonuç, komplikasyon ve tedavi değişimine etkisi, tedavinin komplikasyonları, renal ve hasta sağkalım verileri retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Biyopsi sonuçlarına göre, 30 hastaya (%29,12) izole diyabetik nefropati (DN), 73 hastaya (%70,88) ise DNDBH tanısı kondu. DNDBH'nda en sık neden olarak %78,08 ile glomerülonefritler saptandı. Glomerülonefritler arasında ise fokal segmental glomerüloskleroz (%36,98), IgA nefropatisi (%17,81) ve membranöz nefropati (%13,70) saptandı. İzole DN'li hastalarda diyabet süresi (p:0.00), diyabetik retinopati varlığı (p:0.00), yüksek HBA1c değeri (p:0.00), proteinüri miktarı (p:0.02), ortalama arter basıncı (p:0.09), vasküler hastalık varlığı (p:0.02) ve insülin kullanımı (p:0.00) DNDBH olanlara göre daha yüksek saptandı. Çok değişkenli analizde uzun diyabet süresi (p:0.00) ve yüksek HbA1C değeri (p:0.03) DN lehine anlamlı bulundu. DNDBH tanısı konulan hastaların %50'sinden fazlasına immünosüpresif tedavi yapıldığı saptandı. İmmünosüpresif tedavi gören hastalar ile görmeyenler arasında hem genel hem de renal sağkalım açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Kısa diyabet süresi, düşük HBA1c değeri, düşük ortalama arter basıncı, nefritik düzeyde proteinüri, insülin kullanımı gerektirmeyen DM, kreatinin değerinde akut artış DNDBH'yi düşündüren önemli bulgulardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the demographic, clinical and laboratory characteristics of kidney biopsy for the diagnosis of non-diabetic renal disease (NDRD) in diabetic patients who have undergone kidney biopsy, the subgroups of NDRD, the change in treatment according to the diagnoses and the effect of this change on overall and renal survival. Patients and methods: Demographic and laboratory data, physical examination findings of 103 patients diagnosed with diabetes mellitus (DM), biopsy results, complications and effect on treatment change, complications of treatment, survival data were evaluated retrospectively. Results: 30 patients (29.12%) were diagnosed with isolated diabetic nephropathy (DN), and 73 patients (70.88%) were diagnosed with NDRD. The most common 78.08% in NDRD is glomerulonephritis; focal segmental glomerulosclerosis (36.98%), IgA nephropathy (17.81%) and membranous nephropathy (13.70%) were found as subgroups. Diabetes duration (p:0.00), diabetic retinopathy (p:0.00), HbA1c value (p:0.00), proteinuria value (p:0.02), mean arterial pressure (p:0.09), vascular disease (p:0.02), and insulin usage in the treatment of diabetes (p:0.00) were found more in patients with isolated DN compared to those with NDRD. In multivariate analysis, long diabetes duration (p:0.00) and high HBA1C value (p:0.03) were significant in favor of DN. More than 50% of patients diagnosed with NDRD were given immunosuppressive therapy. There was no statistically significant difference in terms of both overall and renal survival between patients who received immunosuppressive therapy and those who did not. Conclusion: Short duration of diabetes, low HBA1c value, low mean arterial pressure, proteinuria at nephritic level, DM that does not require insulin, presence of acute increase in creatinine value are important findings suggestive of NDRD.