Söke Devlet Hastanesinde çalışan hemşirelerin cerrahi alan enfeksiyonları konusunda bilgi düzeylerinin araştırılması
Investigation of the knowledge levels of the nurses workingat Söke State Hospital on surgical field infections
  1. Tez No: 699097
  2. Yazar: HÜLYA ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SONER SERTAN KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Nursing, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Düzeyi, Cerrahi Alan Enfeksiyonları, Hemşire, Knowledge Level, Nurse, Surgical Site Infections
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hastane Enfeksiyon Kontrolü Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmada hemşirelerin cerrahi alan enfeksiyonlarına ilişkin bilgi düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmaya Söke Devlet hastanesinde çalışmakta olan ve anket formunu doldurmayı kabul eden hemşireler dahil edilmiş olup araştırma tarama modelinde nicel bir araştırmadır. Araştırma verileri katılımcıların sosyo demografik özellikleri ve cerrahi alan konusundaki bilgi düzeylerini test etmek amacıyla oluşturulan anket formu ile toplanmıştır ve araştırmada verilerin analizi SPSS programında, Ki kare testi kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenine 2020 yılında Söke Devlet Hastanesinde çalışan ve anket formunu doldurmayı kabul eden tüm hemşireler dahil edilmiştir. Araştırmada örneklem seçimi yapılmadan evrenin tümüne ulaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmaya 144'ü (%71) kadın, 58'i (%29) erkek olmak üzere toplam 202 hemşire dahil edilmiştir. Araştırmaya katılan hemşirelerin cerrahi alan enfeksiyonlarına yönelik bilgi ve uygulama düzeyleri ile ilgili ortalama puanlar incelendiğinde hemşirelerin soruları doğru yanıtlama oranının ortalamanın üzerinde olduğu (%72) görülmüştür. Yapılan araştırmanın sonucuna göre hemşirelerin bilgi düzeylerinin, cerrahi alan enfeksiyonlarının artmasındaki etkileri ve önleme yolları hakkında genel bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim was to examine the knowledge levels of nurses about surgical site infections. Nurses working at Söke Public Hospital who agreed to complete the questionnaire were included in this study, and it is a quantitative study in the survey model. Research data was collected using a questionnaire created to test participants' socio-demographic characteristics and level of knowledge of the surgical field, and research data analysis was performed using the test chi-square of the SPSS. program. All nurses working at Söke State Hospital in 2020 who agreed to complete the questionnaire were included in the study population. In the study, we tried to reach the entire universe without making a sample selection. A total of 202 nurses, 144 (71%) women and 58 (29%) men, were included in the study. When the mean scores of the nurses participating in the study regarding the levels of knowledge and practice of surgical site infections were examined, it was found that the rate of correct answers to the nurses' questions was above average (72% ). According to the research results, general information was provided on the effects of knowledge levels of nurses on increasing surgical site infections and ways to prevent them.