The mediating role of cognitive flexibility between job-related stress and organizational commitment: A study on insurance sector employees
Bilişsel esnekliğin iş stresi ve örgütsel bağlılık üzerinde aracılık rolü: Sigorta sektörü çalışanları üzerine bir çalışma
- Tez No: 699178
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASUDE MALKOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: iş stresi, örgütsel bağlılık, bilişsel esneklik, job stress, organizational commitment, cognitive flexibility
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Örgüt Psikolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu tez çalışması, sigorta sektörü çalışanlarının bilişsel enseklik düzeylerinin, iş stresi ve örgütsel bağlılık düzeyleri arasında aracı rölü olup, olmadığını yordamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modeli kullanılarak yapılan betimsel bir çalışmadır. Araştımanın bağımsız değişkeni iş stresi, bağımlı değişkeni, örgütsel bağlılık, aracı değişkeni ise bilişsel esnekliktir. Kartopu örneklem yöntemi ile 83 kadın, 183 erkek olmak üzere İstanbul ilinde çalışan sigorta sektörü çalışanlarından oluşan toplam 416 katılımcıya ulaşılmıştır. Katılımcılardan önce demografik bilgileri doldurulması istenmiş, daha sonra da İş Stresi Ölçeği, Örgütsel Bağlılık Ölçeği ve Bilişsel Esneklik Ölçeği sorularını yanıtlamaları istenmiştir. Toplanan yanıtlar SPSS Statistic programında demografik analizi, güvenilirlik analizi, t-test, korelasyon, regrasyon analizi ve aracılık analizi yapılarak test edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, bilişsel esneklik kavramının aracı rölü gözlemlenmiştir. Demografik değişkenlerin analiz sonuçlarına göre, cinsiyet ve eğitim durumlarına göre örgütsel bağlılık seviyelerinde farklılık görülmemiş olup, medeni durum, görev pozisyonu, yaş, gelir düzeyi ve toplam iş tecrübesi değişkenlerinin örgütsel bağlılık seviyelerinde farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is examine whether cognitive flexibility has a mediator role between job stress and organizational commitment. Independent variable of the study is job stress, dependent variable is organizational commitment and the mediator variable is cognitive flexibility. In this research, quantitative research method and snowball sampling method was applied to collect data. Data was collected form total of 416 participants, including 83 women and 183 men, working in Istanbul. Participants were asked to fill in their demographic information first, and then they were asked to answer the questions of the Job Stress Scale, the Organizational Commitment Scale, and the Cognitive Flexibility Scale. The collected responses were tested in the SPSS Statistic program by performing demographic analysis, reliability analysis, t-test, correlation, regression analysis and mediation analysis. According to the findings of the study, the mediating role of cognitive flexibility has been observed. According to the results of the demographic variables, there is no significant difference in organizational commitment levels according to gender and educational status. On the other hand, there is a significant difference in the organizational commitment levels of the variables of marital status, job position, age, income level and total work experience.