Anadolu insanı yaşam ve kültürünün çağdaş Türk özgün baskı resim sanatına yansıması
Reflection of Anatolian people's life and culture on contemporary Turkish original printmaking art
- Tez No: 699283
- Danışmanlar: DOÇ. İBRAHİM ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Özgün Baskı Resim, Türk Özgün Baskı Resim Sanatı, Kültür, Sanat, Original Print Painting, Turkish Original Print Painting Art, Culture, Art
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Geçmişten günümüze Türk milletinin kültürel ve geleneksel yaşam tarzında etkisini gösteren olay, olgu ve konuların, dönemler arasında geliştirilerek veya değişerek her daim varlığını sürdürdüğü bilinen bir gerçektir. Kültürel ve geleneksel yaşam tarzında etkisini göstermiş ve göstermekte olan, önem arz eden veya atfedilen değerler Türk plastik sanatlarının farklı dallarında sanatçılar tarafından ele alınarak sanatsal faaliyetler içerisine eklenmesiyle üretilen eserlerde etkisini göstermiş, söz konusu doğru orantılı bir yaklaşım dâhilindeki tutumun sergilendiği görülmüştür. Bu kültürel ve geleneksel yaşam biçimini yansıtan ifadeler Türk özgün baskı resim sanatçılarının eserlerine konu bakımından zengin bir içerik sunmuştur. Bu içerikler alan içinde yeni öğretiler ve deneysel yaklaşımlar dâhilinde yansıtılmış ve gelişimine devam etmiştir. Özellikle 1950 ve sonrasında ki sanat ortamı, sanatçılar ve bu alanda sanatçı yetiştiren kurumların faaliyetleriyle bu birliktelik daha anlamlı, etkili bir ifade gücüne ulaşmıştır. Üretilen eserlerde Anadolu'nun kültürel değerlerini yansıtan imge, sembol veya biçimlerin yer almasıyla özgün bir üslubun oluşması sağlanmış, sanat hayatını bu alanda ve çerçevede devam ettiren bir kuşağın ortaya çıkmasında etkili olmuştur. Aynı zamanda kültürel ve geleneksel değerleri yansıtan bu ifade biçimlerinin, plastik açıdan farklı teknik ve malzemelerle çözümlenmesi Türk Özgün Baskı Resim Sanatının ulusal ve evrensel boyutlara ulaşmasına katkı sunan bir diğer gelişme olarak görülmüştür. Araştırma; Anadolu insanı yaşam ve kültürü dâhilinde, Türk Özgün Baskı Resim Sanatı içerisinde eser veren; Muammer Bakır, Mustafa Aslıer, Nevzat Akoral, Mürşide İçmeli, Devrim Erbil, Süleyman Saim Tekcan, Ergin İnan, Hasan Kıran, Hüseyin Elmas, İbrahim Çoban, gibi sanatçıların 2 veya 3 adet özgün baskı resimlerinin incelenerek konu başlığı altında değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Aynı zamanda Türk Özgün Baskı Resim Sanatının ulusal ve evrensel sanatların içerisindeki yerini ortaya koyabilmesi açısından araştırmanın çalışma alanı 1950'den günümüze kadar devam eden süreç dâhilinde sınırlandırılmıştır. Baskı resim alanında eser veren sanatçılara yardımcı olması ve alan literatürüne katkı sağlaması bakımından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
It is a well-known fact that events, facts and subjects that have influenced the cultural and traditional life style of the Turkish nation from past to present have always existed by developing or changing between periods. The values that have had an impact on the cultural and traditional life style, and the values that are important or attributed to them have shown their effect in the works produced by the artists in different branches of Turkish plastic arts and added to the artistic activities, it has been observed that the attitude within the said directly proportional approach is displayed. Expressions reflecting this cultural and traditional lifestyle provided a rich content in terms of subject to the works of Turkish printmaking artists. These contents have been reflected and developed within the field within the scope of new teachings and experimental approaches. Especially with the art environment in 1950 and after, artists and the activities of institutions that train artists in this field, this union has reached a more meaningful and effective expression power. With the inclusion of images, symbols or forms reflecting the cultural values of Anatolia in the works produced, a unique style has been formed and it has been effective in the emergence of a generation that continues the art life in this field and frame. At the same time, the analysis of these forms of expression, which reflect cultural and traditional values, with different techniques and materials in terms of plastic is seen as another development that contributes to the Turkish Printmaking Art reaching national and universal dimensions. Research; Within the life and culture of the Anatolian people, he works within the Turkish Original Art of Print Painting; It is aimed to examine 2 or 3 original print paintings of artists such as Muammer Bakır, Mustafa Aslıer, Nevzat Akoral, Mürşide İçmeli, Devrim Erbil, Süleyman Saim Tekcan, Ergin İnan, Hasan Kıran, Hüseyin Elmas, İbrahim Çoban, and evaluate them under the topic. At the same time, the study area of the research has been limited in the process that has been continuing since 1950, in order to reveal the place of Turkish Original Print Painting Art in national and universal arts. It is important in terms of helping artists who work in the field of print painting and contributing to the field literature.