The presentation of evil in the cinema of Michael Haneke: An Arendt-centered approach
Michael Haneke sinemasında kötülüğün sunumu: Arendt merkezli bir yaklaşım
  1. Tez No: 699287
  2. Yazar: İREM KARGIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP TALAY TURNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Michael Haneke, Hannah Arendt, Etik, Kötülük Problemi, Michael Haneke, Hannah Arendt, Ethics, Problem of Evil
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu çalışma, Avusturyalı yönetmen Michael Haneke'nin filmlerinde biçim ve içerik açısından kötülüğün sunumuna odaklanırken, yönetmenin sinemasını, Alman felsefeci Hannah Arendt'in düşünceleri ile ilişkilendirmeyi hedeflemektedir. Araştırmanın amacı, yönetmenin bireysel ve toplumsal bozulmalara duyduğu özel ilgi ile beraber, 'kötülüğü' yaratan türlü mekanizmaları göstermekte kullandığı, kendine has hikâyeleştirme tarzına dikkat çekmektir. Bu doğrultuda, Haneke filmografisinden seçilmiş filmler, Arendt'in kötücül düşünce ve davranışlara dair teorileriyle birlikte irdelenecektir. Yönetmenin film dilini ve görsel dünyasını nasıl kurduğu, kötülüğün ve şiddetin sunumuna ilişkin etik kaygılarla birlikte tartışılacaktır. Çalışma, hem film araştırmalarından hem de felsefi öğretilerden beslendiği için, konuya iki taraftan yaklaşarak, tutarlı bir sonuca varma gayesindedir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the Austrian director Michael Haneke's cinema and specifically the presentation of evil in his films by means of form and content; it also targets to link them up with the German political theorist Hannah Arendt's ideas. The aim of the research is to remark the particular interest the director grants to both 'individual and social deteriorations' and his unique way of storytelling that shows different mechanisms creating 'evil'. In accordance with this purpose, selected feature films of the director will be analyzed by utilizing Arendt's theories on malicious thoughts and acts. Ethical concerns related to the presentation of evil and violent acts will also be discussed to clarify how the director uniquely employs filmic language and deploys visual elements while conveying the subject. As the theoretical foundation of the study is nourished from both cinematic and philosophical doctrines, the thesis will come to a conclusion from both perspectives.