Duygusal zekâ ile stresle başa çıkma arasındaki ilişkinin incelenmesi: Banka çalışanları üzerinde bir uygulama
Examination of the relationship between emotional intelligence and coping with stress: Research on bank employees
- Tez No: 699475
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜMEYRA HİLAL ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Zekâ, Duygusal Zekâ, Stresle Başa Çıkma, İş Stresi, Banka, Intelligence, Emotional Intelligence, Coping with Stress, Job Stress, Bank
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Avrasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Zekâ problem çözme, karar verme, öğrenme ve çevreye uyum sağlama yetenekleri olarak tanımlanırken duygusal zekâ ise kişinin kendisinin ve başkalarının duygularını anlaması, kullanabilmesi ve yönetebilmesi olarak kavramsallaştırılmaktadır. Duygusal zekâ yaşamında her alanında bireye eşlik etmekte, karar ve davranışlarında yönlendirici olmaktadır. Bunlar arasında iş yaşamında önemli bir yere sahip olan stres konusunda duygusal zekâ özel bir önem arz etmektedir. Duygusal zekâsı yüksek olan bireyler, duygularını daha etkin bir şekilde yönetebildikleri için stres altında olduklarında veya bir sorunla karşılaştıklarında daha olumlu tepkiler verip daha etkili, sürdürülebilir ve sağlıklı çözümler üretebilirler. Bu çalışmanın amacı duygusal zekâ kavramı ile stresle baş etme arasındaki ilişkinin banka çalışanları açısından ampirik olarak incelenmesidir. Araştırma özel bir bankanın Trabzon ilinde bulunan şubelerinde çalışan 115 katılımcı ile Mayıs-Haziran 2021 döneminde gerçekleştirilmiştir. Katılımcı banka çalışanlarının duygusal zekâ düzeyi ile stresle başa çıkma tarzları arasında güçlü bir ilişki olduğu, bununla birlikte katılımcıların duygusal zekâ düzeylerinin, stresle başa çıkma tarzlarını yordadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
While intelligence is defined as the ability to solve problems, make decisions, learn and adapt to the environment, emotional intelligence is conceptualized as the ability to understand, use and manage one's own and others' emotions. Emotional intelligence accompanies the individual in every aspect of his life and guides his decisions and behaviors. Among these, emotional intelligence is of particular importance in terms of stress, which has an important place in business life. Because individuals with high emotional intelligence can manage their emotions more effectively, they can respond more positively and produce more effective, sustainable and healthy solutions when they are under stress or encounter a problem. The aim of this study is to empirically examine the relationship between the concept of emotional intelligence and coping with work stress in terms of bank employees. The research was carried out in the period of May-June 2021 with 115 participants working in the branches of a private bank in Trabzon. It has been determined that there is a strong relationship between the emotional intelligence level of the participant bank employees and their styles of coping with stress, however, the emotional intelligence levels of the participants predict their styles of coping with stress.