Psikolojik güçlendirme algısının işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinde ücret tatmininin rolü: Bir uygulama
The role of compensation satisfaction in the effect of psychological empowerment perception on turnover intention: An implementation
  1. Tez No: 699497
  2. Yazar: AYŞE KIZILKUŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERCAN ÖGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Güçlendirme, İşten Ayrılma Niyeti, Ücret Tatmini, Psychological Empowerment, Turnover Intention, Compensation Satisfaction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bir işletmenin güçlü, kaliteli ve hatta marka olabilmesindeki en önemli etken nitelikli ve psikolojik açıdan güçlü çalışanlara sahip olmasıdır. Bu nedenle işletmeler çalışanlarını geliştirmek ve güçlendirmek adına bu alandaki çalışmalara yani çalışanların psikolojik açıdan güçlendirilmesine ağırlık vermektedir. Psikolojik yönden güçlendirilmiş çalışanlar, kendilerini işin sahibi gibi hissetmektedir. Böylece bu çalışanlar; örgüt verimliliğine, ürün ve hizmet kalitesine, rekabet üstünlüğüne ve problem çözmede olumlu katkı sağlamaktadır. Çalışanların psikolojik yönden güçlendirilmesi, işten ayrılma niyetini etkileyen unsurlardan birisidir. İşten ayrılma niyeti çalışan açısından gelecek kaygısı duymasına, örgüt açısından ise verimsizliğe neden olmaktadır. Çalışanların elde ettiği ücretten duyduğu tatmin düzeyi ise çalışanın işten ayrılma niyeti üzerinde etkili olan bir kavramdır. Bu amaçla da çalışmada, bir işletmedeki psikolojik güçlendirme algısının işten ayrılma niyeti üzerindeki etkisinin incelenmesi ve bu etki üzerinde ücret tatmininin aracılık (mediatör) rolü araştırılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, tesis yönetimi (Dış Kaynak Hizmeti Sağlayan) alanında faaliyet gösteren bir işletmenin 200 çalışanı oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda araştırma modelinin bağımsız değişkeni olan psikolojik güçlendirme ile bağımlı değişkeni işten ayrılma niyeti arasındaki ilişki yönünün negatif olduğu görülmektedir. Ayrıca psikolojik güçlendirmenin alt faktörlerinin mediatör (aracı) değişken ücret tatmini üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amacıyla elde edilen regresyon denklemine göre alt faktörlerden sadece özerklik faktörünün aracı değişken üzerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The most important factor for an organization to be strong, qualified and even to be a brand is to have qualified and psychologically strong employees. Therefore, organizations focus on studies in this field, which is psychological empowerment of employees, in order to improve and empower their employees. Employees who are psychologically empowered feel themselves as owner of the organization. Thus, these employees make a positive contribution to organizational efficiency, product and service quality, competitive advantage and problem solving. Psychological empowerment of employees is one of the factors that affect turnover intention. Turnover intention causes employees to worry about their future and also causes inefficiency of the organization. Employees' satisfaction level with the compensation is a concept that has effect on the turnover intention of the employee. For this purpose, in this study, the effect of psychological empowerment perception on turnover intention in an organization and the mediator role of compensation satisfaction on this effect have been analysed. In the study, survey method has been used as data collection tool. The sample of the research consists of 200 employees of an organization operating in the field of facility management (Outsourcing Service Provider). As a result of the research, it is observed that there is a negative relationship between psychological empowerment, which is the independent variable of the research model and turnover intention, which is the dependent variable. Moreover, according to regression equation, which has been obtained in order to evaluate the effect of sub-factors of psychological empowerment on compensation satisfaction which is the mediator variable, it is determined that among the sub-factors only the self-determination factor had an effect on the mediator variable.