Sigara kullananlarda yüksek frekans işitme eşiklerinin incelenmesi
Evaluation of high frequency hearing thresholds in smokers
- Tez No: 69956
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL BELGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Sigara içimi, yüksek frekans işitme kaybı. IV, Cigarette smoking, high frequncy hearing loss
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
ÖZET Yaşla ilişkili olarak işitmenin yüksek frekanslarda progressif sensöri-nöral bozulması presbiakuzi olarak tanımlanır. Yaşla birlikte ortaya çıkan bu bozulmalar hem yaşa bağlı dejenerasyonun, hem de işitsel sistemi etkileyen dış faktörlerin sonucudur. Bu faktörlerin arasında kardiovasküler bozukluklar da bulunmaktadır. Sigara kullanıcısı kardiovasküler hastalık açısından risk grubu içerisindedir. Nikotin, vasküler etkilenme üreten en önemli faktördür. Çalışmamızı planlarken bu etkinin özellikle kokleanın bazal kısmında yüksek frekans işitme eşiklerinde düşmeye yol açtığı düşünülmüştür. Çalışmamızın amacı sigara içiminin yüksek frekans işitme kaybı oluşumuna neden olup olmadığının incelenmesidir. Çalışmamızda, 25-50 yaş aralığında sigara içmeyen 20 ve sigara içen 30 kişinin işitme eşikleri karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma sonucunda özellikle yüksek frekanslarda sigara içen grubun işitme eşiklerinde belirgin bozulma gözlenmiştir. Cinsiyete göre karşılaştırma yapıldığında bu bozulma sigara içen erkeklerde sigara içen kadınlara göre yüksek frekans işitme eşiklerinde daha belirgindir. Elde ettiğimiz bulgular nikotinin koklear kan damarlarındaki belirgin vazokonsrüktif etkisi ile, koklear fonksiyonların devamım sağlayan koklear kan akışında bozulmaya ve işitmede azalmaya sebep olduğunu göstermiştir. Çalışmamız, sigara içiminin yüksek frekans işitme kaybı oluşumunu hızlandıran sebeplerden birisi olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In relation with age, progressive sensorineural disorder of hearing in high frequencies is the definition of presbyacusis. These disorder that appear with age are the result of both degeneration and extrinsic factors which effect hearing system. Among these factors, there are also cardiovascular degenerations. Smokers are in the risk group from the cardiovascular ilness point of view. Nicotine is the most important factor that forms vascular influences. While the inspections are planned, it has been thought that this influence cause decrease at the high frequency hearing thresholds, especially in the basal part of the cochlea. The aim of the study is that whether the smoking cause high frequency hearing loss formation or not. In the inspections, hearing tresholds of 20 nonsmokers which are 25-50 years old and 30 smokers have been compared. As a result of comparison, especially at high frequencies, significant deterioration are observed in the hearing thresholds of smokers. When the comparison is done according to the sex, this deterioration is much more significant in male smokers relative to female smokers at high frequency hearing thresholds. Findings show that nicotin cause deterioration of cochlear blood flow which provides continuity of cochlear functions and decrease in hearing with its significant vasoconstructive affect at the cochlear blood- supply. Study puts forward that smoking is one of the reasons which accelerate high frequency hearing loss formation.