Normal işitenlerin ABR değerlendirmesinde filtrelemenin dalga amplitüdleri üzerine etkisi
Filter effects on wave amplitudes in ABR evaluation of normal hearing individuals
  1. Tez No: 69957
  2. Yazar: ASUMAN YAVUZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONER ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Filtre, dalga amplitüd değeri, işitsel beyin sapı cevapları değerlendirmesi. iv
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET ABR değerlendirmelerinde çok önemli yer tutan dalga amplitüd değerleri, büyük değişiklikler göstermesi nedeniyle klinik kullanımda istenen düzeye ulaşamamıştır. Dalga amplitüd değerlerinin etkin bir şekilde kullanılması, kayda bağlı değişkenlerin araştırılmasıyla mümkün olmaktadır. Bu değişkenler içinde yer alan filtre bandlarından en fazla dalga amplitüdlerinin etkilendiği düşüncesinden hareketle, çalışmamızda değişik filtre bandlarının dalga amplitüd değerleri üzerine olan etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışma, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı, Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ünitesinde, normal işitmeye sahip 18- 34 yaşları arasında 30 birey üzerinde yapılmıştır. Bireylere odyometrik ve impedansmetrik değerlendirmeler yapıldıktan sonra, işitsel beyin sapı cevabı (ABR) değerlendirmesinde Amplaid Mk- 15 cihazının menüsünde yer alan dokuz ayrı filtre bandında dalga amplitüd ve dalga amplitüd oran değerleri tespit edilerek, birbirleriyle karşılaştırılmıştır. Çalışmamız sonucunda, dokuz ayrı filtre bandının ayrı ayrı dalga amplitüd ve dalga amplitüd oran değerlerini farklı şekilde etkilediği bulunmuştur. ABR değerlendirmelerinde en önemli dalgadan birisi olan A3 dalga amplitüd değeri üzerine olan etkinin diğer dalgalara (Aı ve A?) göre daha fazla olduğu gözlenmiştir (p< 0.05). A3 dalga amplitüd değeri ve dalga amplitüd oran değerlerinin (A3/A1, A3/A2, A2/Aı), 30-1500 Hz, 30-2500 Hz, 30-5000 Hz filtre bandlarmda anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır (p< 0.05). Ayrıca, değerlendirmelerde kullanılan dokuz ayrı filtre bandının hepsinde A3/A1 (V/ 1 dalga amplitüd oranı) değerinin 1 'in üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bu bulgular doğrultusunda, filtre bandlarının dalga amplitüd değerleri üzerine olan farklı etkilerinin ABR ile değerlendirilmelerinde göz önünde bulundurulması ve klinik normların geliştirilmesi gerekliliği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Wave amplitude values, taking important place in ABR evaluation, aren't favour of their widespread clinical use because of high variability. By investigating the record variables, the effective usage of wave amplitude values can be improved. In our study, our goal was to investigate the effects of different filter bandpass on wave amplitude values with the thought of filter bandpass on wave amplitude values highly effective. This study was conducted on 30 normal hearing subjects, between ages of 18 to 34, in Hacettepe University Medicine Faculty, Ear Nose Throat Department, Audiology and Speech Pathology Unit. After making audiometry and electro-impedance evaluation, wave amplitude and ratio of wave amplitude values were determined and compared with each other with different nine filter bandpass taking place in Amplaid Mk 15 Auditory Brainstem Response Audiometry. As a result, it was found that nine different filter bandpass affected wave amplitude and ratio of wave amplitude values in different ways.