Gebelerde koklear fonksiyonların odyolojik değerlendirilmesi
Audiologic evaluation of cochlear function in pregnancy
  1. Tez No: 69958
  2. Yazar: GONCA SENNAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL BELGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Koklear Patoloji, ABR, İşitme Seviyesi, Statik İmpedans IV, Pregnancy, Cochlear Pathology, ABR, Hearing Level, Static Impedance
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Bu çalışma, Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı, Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Ünitesinde yapılmıştır. Çalışmaya Kadın Doğum Anabilim Dalında gebelik tanısı alan, toplam 20 gebe kadın dahil edilmiştir. Kontrol grubu ise gebe olmayan 18 kadından oluşmuştur. Vakalara, kulak burun boğaz muaynesini takiben odyolojik, impedansmetrik ve ABR incelemeleri yapılmıştır. Çalışmamızın amacı gebelerde, hormonal değişikliklere bağlı koklear fonksiyonun incelenmesidir. Grebe gruptan elde edilen bulgular her üç trimesterde, hem kendi arasında hem de postpartum ve kontrol grubundan elde edilen değerler ile karşılaştırılmıştır. Çalışmanın sonucunda saf ses işitme eşiklerinde; 125 Hz için, kontrol grubuna göre gebeliğin I. trimesterinde başlayan, TL ve HL trimesterde artan işitme hassasiyetinde azalma tespit edilmiştir. Aynı zamanda işitme hassasiyetindeki bu azalma postpartum ve gebeliğin E. ve IH. trimesterleri için de istatistiki olarak anlamlı bulunmuştur. 250-500 Hz için de gebeliğin değişik dönemleri, kontrol grubu arasındaki ve IH. trimester ile postpartum işitme eşik değerleri arasında fark anlamlı bulunmuştur. 500 Hz'den sonraki frekanslar için ise istatistiki olarak anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir. Tedirgin edici ses seviyesi açısından EI. trimester ile postpartum ve kontrol grubu arasındaki değerler istatistiki sonuçlar açısından anlamlı farklılık göstermiştir. Statik impedans ve ABR değerlerinde ise gebelik süresince ve postpartum dönemde istatistiki açıdan anlamlı bir fark oluşmamıştır. Sonuç olarak gebelik esnasında koklear patolojiyi taklit eden, alçak frekansları tutan hafif derecede işitme kaybı ve tolerans problemine rastlanmıştır. Bu bulguların hiç bir vakada patolojik sınırlara ulaşmadığı, ancak mevcut değişikliklerin de gebelik sonrasında geriye döndüğü gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This investigation was carried out in the Audiology and Speech Pathology Section of the Department of Otorhinolaryngology of Hacettepe University. The pregnant group consisted of 20 women followed by the Department of Gynecology and Obstetrics of the same university. Eighteen nonpregnant women comprised the control group. The aim of this investigetion is to study the relationship between hormonal changes in pregnancy and cochlear functions. All subjects underwent E.N.T examination, audiologic and impedancemetric evaluation, and Auditory Brainstem Response (ABR) tests. Results from each trimester and postpartum period of the pregnant group were compared. The results demonstrated that there is a decrease in the hearing level for 125 Hz, beginning in the I. trimester and increasing in the EL and DI. trimesters. This decrease returned in normal in the postpartum period. Similar findings were also obtained for 250 Hz and 500 Hz. However, the frequencies higher than 500 Hz, demonstrated no significant correlation. Uncomfortable loudness was statistically significant between DL trimester and postpartum period. Static impedance and ABR tests did not reveal any differences. As a conclusion, in the pregnancy there is a low-frequency hearing loss and tolerance problem mimicking cochlear pathology. However, this hearing loss did not reach pathologic level in any case and returned to normal during the postpartum period.