'Yaratılış'ın anlamı ve 'Yaratılış ve evrim kuramları'nın uzlaşması sorunu
The meaning of 'Creation' and the problem of compromise of 'Creation and the evolution theories'
- Tez No: 699586
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TÜRKERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Yaratılış, Evrim, Bilim, Kuran, Tevrat, İncil, Farabi, Gazali, Tasavvuf, Mistisizm, Creation, Evolution, Science, Quran, Torah, Bible, Farabi, Ghazali, Sufism, Mysticism
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Çalışmamızın temel sorunu 'yaratılış'ın algılanma biçimlerinin doğruluğunu sorgulayarak gerçek anlamına ulaşmak olup;“yaratılış kuramı”ve“evrim kuramı”arasında bir çelişki olmadığını, bu kuramların gerçekte uzlaştıkları varsayımımızı ilgili kutsal metinlerle örnekleyerek kanıtlamaktır. Konu bilim ve dinin söylem ayrılıkları ve bunları doğru çözümlemeye yarayacak olan sözcükbilimsel çerçevemizden yararlanmamızı da gerektirmektedir. Dolayısıyla tasavvuf ya da mistisizmin ulaştığı sonuçların ussallaştırılıp ussallaştırılamayacağı da çözümlenecektir.
Özet (Çeviri)
The main problem of our study is to reach the true meaning by questioning the correctness of the perception of 'creation'; ıt is to prove that there is no contradiction between“creation theory”and“theory of evolution”by exemplifying our hypothesis that these theories actually agree with the relevant scriptures. The subject also requires us to take advantage of the discourse differences of science and religion and our wordological framework that will be used to analyze them correctly. Therefore, it will be resolved whether the consequences of sufism or mysticism can be rationalized.