Türkiye'de konkordato işlemlerinin hukuki boyutu ve muhasebeleştirilmesi
Legal dimension and accounting of concordat transactions inTurkey
- Tez No: 699606
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER YAZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konkordato, Muhasebe
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Şirketlerin kurulduğu andan itibaren faaliyetlerine devam ederek süreklilik sağlamaları önem arz etmektedir. Şirketler faaliyetleri süresince birçok sorunla karşılaşmaktadır. Fon ihtiyacı bulunan şirketler fon ararken faaliyetlerinin aksamaması için yüklü borçlar altına girebilmektedir. Bu borçlarla faaliyetlerine devam ederken varlıklarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu durum şirketlerin bazı finansal sorunlar yaşamalarına neden olabilmektedir. Şirketler finansal sorunlarla başa çıkamayınca faaliyetlerine son vererek iflas sürecine girebilmektedir. Bu süreçle ilgili olarak 7101 sayılı Kanunla konkordato kavramı geniş bir şekilde ele alınmış ve uygulanmaya başlamıştır. İflas kararları yerine şirketlerin faaliyetlerine son vermemesi amaçlanmış, konkordato ilan ederek faaliyetlerini sürdürmeleri ve bu süreçte finansal sorunlarıyla başa çıkmaları hedeflenmiştir. Bu Kanunla konkordato ülke çapında yaygın olarak uygulanmaya başlanmıştır. Konkordatonun mahkeme tarafından onaylanmasından sonra hüküm ve sonuçları taraflar için büyük bir önem arz etmiştir.Bu çalışmada konkordatonun hukuki boyutu hakkında genel bilgilere yer verilmiş ve konkordatonun muhasebe işlemleri kapsamlı şekilde ele alınmıştır. Konkordato ile ilgili diğer hususlarda ayrı ayrı ele alınarak incelenmiştir. Bilim Kodu: 112203
Özet (Çeviri)
It is important for companies to continue their activities from the moment when they are established and ensure continuity. Companies face many problems during their activities. Companies in need of funds may enter into heavy debts in order not to disrupt their activities while seeking funds. While continuing their activities with these debts, they face the risk of losing their assets. This may cause companies to experience some financial problems. When companies cannot cope with financial problems, they may end their activities and enter the bankruptcy process. Regarding this process, the concept of concordat has been broadly discussed and started to be implemented with the Law No. 7101.Instead of bankruptcy decisions, it was aimed for companies not to terminate their activities, to continue their activities by declaring concordat and to cope with their financial problems in this process. With this Law, the concordat has been widely applied throughout the country. After the approval of concordat by the court, its provisions and results were of great importance for the parties. In this study, general information about the legal dimension of concordat is given and the accounting processes of the concordat are discussed in detail. The other issues related to the concordat were handled and examined separately. Science Code : 112203 Key Words : Concordat, Accounting Page Number: 123 Supervisor: Assoc. Prof. Ömer YAZAN