Risk toplumu bağlamında COVID-19 içerikli kamu spotlarının analizi
Analysis of public spots with COVID-19 content in the context of risk society
  1. Tez No: 699621
  2. Yazar: EMİRHAN UYSAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEBİYE DURİYE GAMZE CILIZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: covid-19, Kitle İletişim Araçları, Kamu Spotu, Televizyon, Risk Toplumu, Korku Kültürü, covid-19, Mass Media, Public Service Announcement, Television, Risk Society, Culture of Fear
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Kitle iletişim araçları özelinde medyanın ürünü olan televizyonlarda yayınlanan kamu spotları toplumsal olarak önem arz eden konularda bireyleri bilgilendirmek amacı taşımaktadır. Kamu spotlarının işlev, amaç ve etkilerini belirlemek için birçok çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada covid-19 pandemisi sürecinde yayınlanan kamu spotlarının risk toplumu ve korku kültürü kuramlarıyla ilişkisinin eleştirel söylem analizi metoduyla incelenmesi amaçlanmıştır. Kitle iletişimin önemli unsurlarından olan Kamu spotları Toplumsal sorunlara değinirken aynı zamanda bireylerde belirsizlik, endişe, risk, korku gibi çeşitli duygular yaratmaktadır. Kitle iletişimde kamu spotları ile yaratılan bu duygular toplumsal bir amaca hizmet ederken aynı zamanda risk toplumu ve korku kültürü kuramlarına ait kavramlardan yararlanmaktadır. Bu kuramsal yaklaşımlar kamu spotlarının içeriğini ve söylemini etkilemektedir. Çalışmada Sağlık bakanlığının covid-19 pandemisine yönelik yayınladığı kamu spotları incelenmiştir. Pandeminin seyrine göre kamu spotlarında içerik ve söylemin değişimi ve bu değişimin korku kültürü ve risk toplumu kuramsal yaklaşımlarıyla karşılıklı ilişkisi incelenmiştir. Elde edilen bulgular ise çalışmanın sonuç kısmında literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Public spots broadcast on televisions, which are the product of the media, in particular, the mass media, aim to inform individuals on socially important issues. Many studies have been carried out to determine the function, purpose and effects of public service announcements. In this study, it is aimed to examine the relationship between the public service announcements broadcast in the covid-19 pandemic and the theories of risk society and culture of fear by using the critical discourse analysis method. Public spots, one of the important elements of mass communication, while addressing social problems, also create various emotions such as uncertainty, anxiety, risk and fear in individuals. While these emotions created with public service ads in mass communication serve a social purpose, they also benefit from the concepts of risk society and culture of fear. These theoretical approaches affect the content and discourse of public service announcements. In the study, the public service announcements published by the Ministry of Health regarding the covid-19 pandemic were examined. The change of content and discourse in public service ads according to the course of the pandemic and the interrelationship of this change with the theoretical approaches of fear culture and risk society were examined. The findings are discussed in the light of the literature in the conclusion part of the study.