Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde mekanik ventilasyon uygulanan hastalarda ekstübasyon başarısızlığı ile ilişkili risk faktörlerinin belirlenmesi
Determination of risk factors related to extubation failure in patients undergoingmechanical ventilation in the neonatal intensive care unit
- Tez No: 699680
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL KÜRŞAD GÖKCE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Bronkopulmoner displazi, ekstübasyon başarısızlığı, mekanik ventilasyon, ventilatör ilişkili pnömoni, Bronchopulmonary dysplasia, extubation failure, mechanical ventilation, ventilator-associated pneumonia
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Mekanik Ventilasyon Uygulanan Hastalarda Ekstübasyon Başarısızlığı ile İlişkili Risk Faktörlerinin Belirlenmesi Amaç: Yenidoğan döneminde ileri solunum desteğine ihtiyaç duyulan durumlarda entübasyon ve mekanik ventilasyon hayat kurtarıcı olmakla birlikte neden olduğu morbiditelerden kaçınmak için mümkün olan en kısa sürede ekstübasyon yapılmalı ve başarısız ekstübasyon sonucu ortaya çıkabilecek sorunlardan kaçınmaya çalışılmalıdır. Bu çalışmadaki amacımız, yenidoğan yoğun bakım ünitesinde herhangi bir nedenle invaziv mekanik ventilasyon uygulanan hastalarda ekstübasyon başarısızlığı için risk faktörlerini saptamak, bunlara yönelik önlemler almak, uygun ekstübasyon zamanını belirleyerek ekstübasyon başarısızlığını ve re-entübasyonları azaltmaktır. Gereç ve Yöntem: 2019 yılı Ocak-Haziran ayları arasında İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde herhangi bir nedenle entübasyon ve mekanik ventilasyon gereksinimi olan 100 hastanın klinik ve demografik özellikleri, ekstübasyondan önce ve sonra kan gazı incelemeleri değerlendirildi. Ekstübasyon başarısızlığı, ekstübasyondan sonraki 72 saatte içinde tekrar entübasyon ihtiyacının ortaya çıkması olarak tanımlandı. Ekstübasyon başarısızlığı olan ve olmayan hastalar karşılaştırıldı. Bulgular: Hastalarımızın ortamla doğum haftası 32,7±5,0 ve ekstübasyon başarısızlığı oranı %36'ydı. En sık entübasyon endikasyonu RDS (%35) iken ekstübasyon başarısızlığı da en sık RDS'li hastalarda (%58,8) saptandı. Düşük doğum haftası ve düşük 5. dk Apgar skoru, yüksek SNAPPE-II skoru ve tekrarlayan dozlarda sürfaktan tedavisine ihtiyaç duyulması ekstübasyon başarısızlığı ile ilişkili bulundu. Ayrıca ekstübasyon başarısızlığı olan hastaların ekstübasyon öncesi ve ekstübasyondan bir saat sonraki ortalama pH değerinin daha düşük olduğu belirlendi. Ekstübasyon başarısızlığı olan hastalarda ventilatör ilişkili pnömoni ve bronkopulmoner displazi sıklığı daha yüksekti. Ekstübasyon başarısızlığı olan hastalarada mortalite oranı daha yüksekti ancak bu yükseklik istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuçlar: Ekstübasyon başarısızlığı ile ilişkili potansiyel faktörler ortaya konmuştur. Bu risk faktörleri göz önüne alınarak ortak, net ve etkin bir ayırma protokolü üretilmesi ve hekimlerin bu konuda eğitilmesi başarıyı artıracaktır.
Özet (Çeviri)
Determination of Risk Factors Related to Extubation Failure in Patients Undergoing Mechanical Ventilation in the Neonatal Intensive Care Unit Aim: Intubation and mechanical ventilation are life-saving in cases where advanced respiratory support is needed in the neonatal period, but extubation should be performed as soon as possible to avoid the morbidity caused by it. However, it should be tried to avoid problems that may arise as a result of unsuccessful extubation. Our aim in this study is to determine the risk factors for extubation failure in patients who underwent invasive mechanical ventilation for any reason in the neonatal intensive care unit, to take precautions for them, to determine the appropriate extubation time, and to reduce extubation failure and re-intubations. Material and Method: The clinical and demographic characteristics and blood gase evaluations before and after extubation of 100 patients who were hospitalized in İnönü University Turgut Özal Medical Center Neonatal Intensive Care Unit for any reason and who needed mechanical ventilation were evaluated. Extubation failure was defined as the need for re-entubation again in less than 72 hours after extubation. The patients with and without extubation failure were compared to each other. Results: The mean birth age of our patients was 32,7±5,0 weeks and the extubation failure rate was 36%. While the most common indication was RDS (35%), extubation failure was found most frequently in patients with RDS (58,8%). Low gestational age, low 5th minute Apgar score, high SNAPPE-II score, and need for repeated surfactant treatments were also significantly associated with extubation failure. In addition, pH values before extubation and one hour later after extubation were low in patients with extubation failure. The rates of ventilator-associated pneumonia and bronchopulmonary dysplasia were higher in patients with extubation failure. The mortality rate was higher in patients with extubation failure but it was not statistically significant. Conclusion: Potential factors associated with extubation failure have been identified. Considering these risk factors, the production of a common, clear and effective extubation protocol and training of physicians in this regard will increase the success.