Pediatrik kalp cerrahisi geçiren 0-5 yaş hastalardaki ilk 72 satteki yeniden entübasyon sıklığı ve nedenlerinin karşılaştırılması
Comparison of the frequency and causes of reintubation in the first 72 hours in patients aged 0-5 years undergoing pediatric cardiac surgery
  1. Tez No: 956600
  2. Yazar: ALİ SALİH BIYIKOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE DİLEK ÖZCANOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatrik kalp cerrahisi, reentübasyon, ekstübasyon başarısızlığı, konjenital kalp hastalıkları, risk faktörleri, Pediatric cardiac surgery, reintubation, extubation failure, congenital heart disease, risk factors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Konjenital kalp hastalıkları, yenidoğan ve çocukluk döneminin en sık görülen yapısal anomalileri arasında yer almakta olup, cerrahi tedavi gerektiren vakaların önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Pediatrik kalp cerrahisi sonrası ekstübasyon başarısı, postoperatif morbidite ve mortalitenin önemli belirleyicilerindendir. Başarısız ekstübasyon ve yeniden entübasyon gereksinimi, mekanik ventilasyon süresini uzatmakta ve hastane maliyetlerini yükseltmektedir. Çalışmanın amacı, pediatrik kalp cerrahisi sonrası ilk 72 saatte gelişen reentübasyon sıklığını belirlemek ve reentübasyonla ilişkili risk faktörlerini tanımlamaktır. Gereç ve Yöntem: Ağustos 2020 - Ağustos 2023 tarihleri arasında Çam ve Sakura Şehir Hastanesinde konjenital kalp cerrahisi uygulanan 0-5 yaş arası 584 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastalar ekstübasyon yerine göre ameliyathane ve yoğun bakım ünitesi olmak üzere iki gruba ayrıldı. Preoperatif, intraoperatif ve postoperatif parametreler ile reentübasyon ilişkisi değerlendirildi. Bulgular: Hastaların %32.4'ü ameliyathanede, %67.6'sı yoğun bakım ünitesinde ekstübe edildi. Toplam reentübasyon oranı %6.6 olarak saptandı. Ameliyathanede ekstübe edilen hastalarda reentübasyon oranı %2.6, yoğun bakım ünitesinde ekstübe edilenlerde %8.7 bulundu. Reentübasyon için bağımsız risk faktörleri düşük yaş (5.29±6.57 ay), düşük vücut ağırlığı (5.54±3.11 kg), yüksek STAT skoru, pompa çıkış laktat düzeyinin 2.05 mmol/L üzerinde olması, düşük pompa çıkış hemoglobin düzeyi ve artmış kan ürünü transfüzyon gereksinimi olarak belirlendi. Postoperatif komplikasyonlardan enfeksiyon, aritmi, düşük kardiyak debi sendromu ve revizyon gereksinimi reentübasyon riskini anlamlı düzeyde artırdı. Reentübasyon gelişen hastalarda mortalite oranı %19.4'e karşı %7.3 olduğu görüldü, yoğun bakım kalış süresinin uzadığı (27±27.1 güne karşı 8±13.8 gün) saptandı. Sonuç: Pediatrik kalp cerrahisi sonrası reentübasyon, mortalite ve morbiditeyi artıran önemli bir komplikasyondur. Pompa çıkış laktat düzeyi reentübasyon riskini öngörmede güçlü bir biyobelirteç olarak kullanılabilir. Yüksek riskli hastaların erken tanımlanması ve bireyselleştirilmiş ekstübasyon stratejilerinin geliştirilmesi, klinik sonuçların iyileştirilmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: Congenital heart diseases are among the most common structural anomalies of the neonatal and childhood periods, constituting a significant portion of cases requiring surgical treatment. Successful extubation after pediatric cardiac surgery is an important determinant of postoperative morbidity and mortality. Failed extubation and the need for reintubation prolong mechanical ventilation duration and increase hospital costs. The aim of this study was to determine the incidence of reintubation within the first 72 hours after pediatric cardiac surgery and to identify risk factors associated with reintubation. Materials and Methods: A retrospective analysis was conducted on 584 patients aged 0-5 years who underwent congenital heart surgery at Cam and Sakura City Hospital between August 2020 and August 2023. Patients were divided into two groups based on extubation location: operating room and intensive care unit. The relationship between preoperative, intraoperative, and postoperative parameters and reintubation was evaluated. Results: Of the patients, 32.4% were extubated in the operating room and 67.6% in the intensive care unit. The overall reintubation rate was 6.6%. The reintubation rate was 2.6% in patients extubated in the operating room and 8.7% in those extubated in the intensive care unit. Independent risk factors for reintubation included younger age (5.29±6.57 months), lower body weight (5.54±3.11 kg), higher STAT score, pump-off lactate level above 2.05 mmol/L, lower pump-off hemoglobin level, and increased blood product transfusion requirements. Postoperative complications including infection, arrhythmia, low cardiac output syndrome, and need for revision significantly increased reintubation risk. In patients who developed reintubation, mortality rate was 19.4% versus 7.3%, and intensive care unit length of stay was 27±27.1 days versus 8±13.8 days. Conclusion: Reintubation after pediatric cardiac surgery is a significant complication that increases mortality and morbidity. Pump-off lactate level can be used as a strong biomarker for predicting reintubation risk. Early identification of high-risk patients and development of individualized extubation strategies will contribute to improving clinical outcomes