Veri sıkıştırma yöntemlerinin analizi
Analysis of data compression methods
- Tez No: 699706
- Danışmanlar: PROF. DR. URFAT NURIYEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Veri sıkıştırma, Karakter Tipli Sıkıştırma Teknikleri, Sözlük Tabanlı Sıkıştırma Teknikleri, Huffman Kodlaması, Görüntü Sıkıştırma Teknikleri, Data compression, Character Type Compression Techniques, Dictionary Based Compression Techniques, Huffman Coding, Image Compression Techniques
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Yüksek Lisans Tezi, Matematik Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Urfat NURİYEV Eylül 2021, 74 sayfa Günümüzde hergün yeni bir bilginin ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu ortaya çıkan bilgilerin birçoğu dijital ortamlarda saklanmaktadır. Bu da depolama problemini ortaya çıkarmaktadır. Sadece depolama alanı değil verilerin transferlerinde de büyük verilerin gönderilmesi sorun oluşturmaktadır. Bu tür sebeplerden dolayı verilerin sıkıştırılmasına ihtiyaç vardır. Veri sıkıştırmanın avantajları ve dezavantajları vardır. Avantajlarının yanında dezavantajları önemsenmeyecek kadar azdır. Çünkü o da teknik nedenlerden kaynaklanmaktadır. Bu tezde depolama problemlerine çözüm yolu olan veri sıkıştırma tekniklerini analiz etmek amaçlanmıştır. Karakter, görüntü olmak üzere birçok alanda teknikler ele alınmıştır. Bu teknikler örneklerle açıklanmış, kıyaslamalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Master's Thesis in Mathematics Supervisor: Prof. Dr. Urfat NURİYEV Eylül 2021, 74 pages Today, it is known that new information emerges every day. Much of this emerging information is stored in digital media. This raises the storage problem. Sending big data is a problem not only in storage but also in data transfers. For such reasons, there is a need for data compression. Data compression has advantages and disadvantages. Besides the advantages, the disadvantages are too few to be overlooked. Because it is also due to technical reasons. In this thesis, it is aimed to analyze data compression techniques, which are a solution to storage problems. Techniques in many areas such as character, image are discussed. These techniques are explained with examples and comparisons are made.