Malatya ve çevre illerinden 2014-2018 yılları arasındaki 5 yıllık süreçte Malatya Adli Tıp Grup Başkanlığına gönderilerek otopsisi yapılan çocukluk çağı ölümlerinin değerlendirilmesi
Evaluation of childhood mortality from The Malatya and surrounding provinces autopsy was sent to the Malatya forensic medicine group presidency for a 5-year period between 2014-2018
  1. Tez No: 699744
  2. Yazar: SAVAŞ DERTSİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUCAHİT ORUÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: adli tıp, çocukluk çağı ölümleri, otopsi, Autopsy, childhood deaths, forensic medicine
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Malatya ve Çevre İllerinden 2014-2018 Yılları Arasındaki 5 Yıllık Süreçte Malatya Adli Tıp Grup Başkanlığına Gönderilerek Otopsisi Yapılan Çocukluk Çağı Ölümlerinin Değerlendirilmesi Amaç Bu tez çalışmasında Malatya ve çevre illerinden 2014-2018 yılları arasındaki 5 yıllık süreçte Malatya Adli Tıp Grup Başkanlığına gönderilerek otopsisi yapılan çocukluk çağı ölümlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Method Adli Tıp Kurumu Malatya Adli Tıp Grup Başkanlığında 2014-2018 yılları arasında yapılan otopsi dosyaları retrospektif olarak incelendi. Çocukluk çağında olan 471 olgu değerlendirmeye alındı. Elde edilen veriler IBM SPSS 22.00 ile analiz edildi. Bulgular Beş yıllık zaman diliminde otopsisi yapılan 3127 olgudan 471 (%15,1) tanesinin çocukluk çağı ölüm olgusuna ait olduğu tespit edilmiştir. Olguların yaş ortalaması 8,15±6,90 idi. Olgulardan 285'inin erkek (%60,5), 186'sının kadın (%39,5) olduğu saptanmıştır. En fazla ölüm %25,9 (n:122) ile 2014 yılında, %45,4 (n:214) ile 0-4 yaş grubunda, %37,8 (n:178) ile yaz mevsiminde ve %55 (n:259) ile kırsal alanda yaşayanlarda görülmüştür. Ölüm orjinleri açısından değerlendirme yapıldığında; en sık orjin %56,1 (n:264) ile kazalardı. Bunu %17,8 (n:84) ile doğal nedenli ölümlerin, %15,3 (n:72) ile intiharların ve %8,3 (n:39) ile cinayetlerin izlediği tespit edilmiştir. Doğal orjinli ölümlerde en sık neden %45,1 (n:38) ile pnömoniydi. Kaza orjinli ölümlerde %36,4 (n:96) ile asfiksilerdi. Cinayet orjinli ölümlerde %38,5 (n:15) ile ASY idi. İntihar orjinli ölümlerde %51,4 (n:37) ile ASY idi. Sonuç Doğal orjinli ölümlerde en sık neden olan enfeksiyon nedenli ölümleri azaltmak için erken tanı ve tedavi amaçlı çalışmaların artırılması gerekmektedir. Çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmesini, yeterli hijyenin oluşmasını sağlayacak sosyoekonomik düzeye ulaştırılması gerektiğini düşünmekteyiz. Kaza orjinli ölümlerin en sık nedenleri olan asfiksi ve künt travma nedenli ölümleri azaltmak için çocukların velileri tarafından denetimsiz bırakılmamalıdır. Her yaşta kaza ile ilgili risk faktörleri, engelleme yolları, kaza durumunda yapılası gerekenler, acil yardım numaraları ve anlayabileceği düzeyde ilk yardım bilgileri konularında sürekli ve düzenli eğitim verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Childhood Mortality from the Malatya and Surrounding Provinces Autopsy was sent to the Malatya Forensic Medicine Group Presidency for a 5-Year Period Between 2014-2018 Aim In this thesis study, it was aimed to evaluate the childhood deaths that were autopsyed by sending them to Malatya Forensic Medicine Group Presidency in 5-year period between 2014-2018 from Malatya and neighboring provinces.. Material and Method Autopsy files performed between 2014 and 2018 under the Forensic Medicine Institute, Malatya Forensic Medicine Group Presidency were analyzed retrospectively. 471 cases in childhood were evaluated. The data obtained were analyzed with IBM SPSS 22.00. Results It was determined that 471 (15.1%) of 3127 cases who were autopsied in the five-year period belonged to childhood death. The mean age of the cases was 8.15 ± 6.90. It was determined that 285 of the cases were male (60.5%) and 186 were female (39.5%). The highest number of deaths was 25.9% (n: 122) in 2014, 45.4% (n: 214) in the 0-4 age group, 37.8% (n: 178) in summer and 55% (n: 259) with those who lived in rural areas. When the evaluation is made in terms of the origins of death; most often the origin was the accident with 56.1% (n: 264). It was determined that natural deaths with 17.8% (n: 84), suicides with 15.3% (n: 72) and murders with 8.3% (n: 39). The most common cause of natural origin deaths was pneumonia with 45.1% (n: 38). The accident originated deaths were asphyxias with 36.4% (n: 96). Homoside originated deaths were firearm injury with 38,5% (n:15). Gunshot injury was 51.4% (n: 37) in suicide-related deaths. Conclusion Early diagnosis and treatment studies should be increased in order to reduce the most common infectious deaths in natural origin deaths. We think that children should be brought to a socioeconomic level that will provide healthy and balanced nutrition and adequate hygiene. Children should not be left uncontroled by their parents to reduce asphyxia and blunt trauma deaths, which are the most common causes of accidental deaths. Continuous and regular training should be provided on risk factors related to accidents at all ages, ways to prevent them, what to do in case of an accident, emergency numbers and first aid information at a level that they can understand.