Geleneksel ahşap konutların koruma sorunları üzerine bir inceleme: İstanbul-Büyükçekmece 329 ada, 6 parsel örneği
A research on the problems of conservation of traditional wooden housing: The example of İstanbul-Büyükçekmece 329 map section, 6 parcel
  1. Tez No: 699785
  2. Yazar: ENES SÜLEYMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLFERAH ÇORAPÇIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ahşap yapı malzemesi, Geleneksel ahşap konut, Koruma sorunları, Büyükçekmece İlçesi, Wooden construction material, Traditional wooden housing, protection problems, Büyükçekmece County
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Günümüzde varlığını sürdürmekte olan ancak tahrip olmuş ve korunması gerekli geleneksel ahşap konut yapılar acil müdahale beklemektedir. Bu yapıların yapım tekniklerinin, el işçiliği zanaatlarının ve barındırdığı tarihi ve kültürel değerlerin gelecek nesillere aktarılabilmesi ulusal ve uluslararası ölçekte önem taşımaktadır. Bu doğrultuda tez çalışmasında bu yapıların“öncelikli koruma kapsamına”alınması konusunda farkındalık oluşturulması hedeflenmiştir. Bu hedef doğrultusunda, İstanbul İli, Büyükçekmece İlçesi, 329 ada, 6 parselde yer alan II. grup tescilli eski eser konut yapısı“gözleme dayalı”ve“mevcut restitüsyon proje ve raporları”çerçevesinde irdelenmiştir. Taşıyıcı sistem, koruyucu sistem ve yapı elemanlarındaki bozulma durumları çözümlenmiş ve belli bir zaman aralığında oluşan bozulma boyutları ortaya konmuştur. Süreçteki bozulmalar sayısal verilerle değerlendirilmiştir. Zamana bağlı deformasyonlar tespit edilerek, doğru adımların atılmasıyla önlenebilecek olumsuz etkiler ortaya konmuş ve yapıyı yaşatma adına atılması gereken adımlar ve öncelik sıraları belirlenmiştir. Tez çalışması beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın amacı, kapsamı ve sonuca ulaşmak için kullanılan yöntem açıklanmıştır. İkinci bölümünde ahşap yapılarda taşıyıcı sistemler ve ahşap yapı elemanları tanıtılmış, ahşap malzemenin fiziksel ve mekanik özelliklerine değinilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde ahşap yapıların koruma sorunları ve bozulma nedenleri incelenmiş, İstanbul-Büyükçekmece 329 ada 6 parsel sayılı yerde bulunan ahşap konut konumu, yapısal özellikleri ve mevcut bozulma durumuyla incelenmiştir. Dördüncü bölümde; 2016-2020 yılları arasında geçen dört yıllık süreçte yapıda ortaya çıkan bozulmalar yapıyı oluşturan bölümler ölçeğinde ele alınarak hasar analiz tabloları ve grafik açıklamalar ile değerlendirilmiştir. Beşinci bölümde elde edilen sonuçlar ve yapıdaki önem sırasına göre öncelikli olarak alınabilecek önlemler belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Still existing, damaged traditional wooden housings are in urgent need of protection. To protect the manufacturing techniques, manual labor, craftsmanship, the historical and cultural values of these constructions and pass them onto the next generations have a national and international importance. Therefore, the aim of this dissertation research is to raise an awareness about taking these constructions under“primary protection”. To achieve this goal, an old house that is registered to the 2nd group of old artifacts has been examined in the frame of“observation”and“existing restitution project and its report”. Deteriorations in the carrier system, protection system and construction elements have been analyzed and deteriorations that happened in a specific time period are presented. The deteriorations that happened in that time period have been analyzed with quantitative data. Time-dependent deformations are determined, negative effects that could be prevented by taking the right steps are revealed, and the steps and priority orders to be taken in order to keep the building alive are determined. The dissertation consists of five parts. In the first part the aim, the scope and the methodology of the research have been explained. In the second part carrier systems in wooden houses and elements of wooden constructions have been presented, physical and mechanical features of the wooden material have been mentioned. In the third part of the dissertation protection problems of wooden constructions have been examined, the location, structural features and current deterioration situation of the wooden house that is located in İstanbul-Büyükçekmece 329 map section, 6 parcel have been examined. In the fourth part, the deteriorations between 2016 and 2020 have been evaluated in different damage analysis charts and tables. In the fifth part, final results and precautions that can be taken in order of importance in the construction have been explained.