Sebilürreşad'da İslam tarihine atıflar (1912-1919)
Atribitions to history of İslam in the Sebilürreşad newspaper (1912-1919)
- Tez No: 699807
 - Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN ADIGÜZEL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Din, Religion
 - Anahtar Kelimeler: Sebîlürreşâd, İslam Tarihi, Balkan Savaşları, Birinci Dünya Savaşı, Dozy, Corci Zeydân, Sebilurresad, History of Islam, Balkan Wars, 1. World War, Dozy, Corci Zeydan
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 89
Özet
Çalışmamız 1912-1919 tarihleri arasında Sebîlürreşâd Mecmuası'nda yazılan makaleler üzerinden dönemin olaylarının değerlendirilmesini amaç edinmiştir. Bu çalışmada önce Osmanlı Devleti'nin son döneminde yaşanan kötü gidişatı durdurma niyetiyle ortaya çıkan fikir akımları ve bu akımların sözcüsü niteliğindeki gazeteler hakkında genel bilgi verilmiştir. Ardından Sebîlürreşâd Mecmuası'nda müelliflerin yazdığı makalelerde İslâm Tarihine yapılan atıflar değerlendirilmiştir. Sebîlürreşâd'da, dönemin önemli İslam Tarihi konulu kitaplarından ikisi olan Dozy'nin Târih-i İslamiyye ve Corci Zeydân'nın İslam Medeniyet Tarihi isimli eserlerine tenkitler yapılmıştır. Mecmuada sık sık geçen bu tenkitler birkaç başlık halinde değerlendirilmiştir. Sebilürreşâd Mecmuası'nın incelediğimiz sayılarında savaşın çetin şartlarında veya devletin kötü gidişatına çözüm İslam Tarihinde aranmış, başucu kitabı olan Kurân-ı Kerîm'e ve Peygamber Efendimizin örnek uygulamalarına atıflar yapılmıştır. Bu zor şartlarda gerekli olan sabrın, iyi bir gelecek hayali için ümidin İslâm tarihinde arandığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Our study aims to interpret the incidents during the period of 1912- 1919 by using the articles of The Sebilurresad Newspaper. At first, the general information was given on the idealistic and intellectual movements to devirt the detoriations in the late periods of Ottoman Empire and the newspapers which were the voices of those movements. Then, the attiributions to the history of Islam was assesed in the articles of The Sebilurresad Newspaper during the agenda of the War. In the Sebilurresad, criticisms were made on the era's two important books, Dozy's The History of Islam and Corci Zeydan's The History Of Islamic Civilisation, which were subjected to the history of Islam. The frequent criticisms mentioned in the newspaper are compiled under a few titles. In The Sebilurresad Newspaper's copies that we observed, solutions for tough conditions of war or detoriation of the state were seeked in the history of Islam, The Quran as a reference guide, and the Prophet's (peace be upon him) and examplary practices were attributed. It showed that the required hope and patience were seeked in Islam and its history.