Hilmi Ziya Ülken'in sanat ve edebiyat yazıları üzerine bir inceleme
A review on Hilmi Ziya Ülken's art and literature articles
- Tez No: 699880
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Hilmi Ziya Ülken, Sanat, Edebiyat, İnceleme, Hilmi Ziya Ülken, Art, Literature, Review
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında doğan nesil, yeni kurulan medeniyetin en önemli temsilcileri konumundadır. Bunların arasında Hilmi Ziya Ülken, Cumhuriyet döneminin en önde gelen düşünürlerindendir. Bir bilim insanı ve sanatkâr olarak yeni kurulan medeniyetin inşasına ilişkin sorumluluk hisseder ve kültüre katkı sağlamayı arzular. Bunun en önemli kanıtı eserlerinin hacmi, kaleme aldığı makalelerin sayısı ve daima üretim çabası içinde olmasıdır. Arkasında bıraktığı büyük külliyat sanat ve edebiyat tarihimiz açısından da büyük önem taşımaktadır. Çünkü yoğun üretim sürecinde edindiği gözlem gücü ve birikim, onun aynı zamanda kuvvetli bir eleştirmen olduğunun da açık bir kanıtıdır. Fakat günümüzde gelişmiş erişim imkanlarına rağmen bu değerli malzemelere ilgi oldukça azdır. Bu çalışmada, Hilmi Ziya Ülken'in yaşamı boyunca çeşitli gazete ve dergilerde yayımladığı binden fazla makalesi mercek altına alınmıştır. Makaleler arasından sanat ve edebiyat içerikli olanlar seçilmiş ve detaylı olarak incelenmeye çalışılmıştır. İncelemelerde esas olarak Ülken'in öne çıkan fikirlerine, yorumlarına, görüşlerine, tespitlerine ve değerlendirmelerine yer verilmiştir. Toplamda doksan beş makalenin incelemesinden oluşan çalışmamız, Ülken'in sanat ve edebiyata dair görüşlerini ortaya dökmeyi ve bu makaleleri araştırmacıların dikkatine sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The generation born in the last years of the Ottoman Empire is the most important representative of the newly established civilization. Among them, Hilmi Ziya Ülken is one of the most prominent thinkers of the Republican period. As a scientist and artist, he feels responsible for the construction of the newly established civilization and wishes to contribute to the culture. The most important proof of this is the volume of his works, the number of articles he has written, and his constant effort to produce. The great corpus he left behind is also of great importance in terms of our art and literature history. Because the power of observation and experience he gained during the intensive production process is a clear proof that he is also a strong critic. However, today, despite the advanced access facilities, interest in these valuable materials is very low. In this study, more than a thousand articles of Hilmi Ziya Ülken, which he published in various newspapers and magazines throughout his life, were examined. Among the articles, those with the content of art and literature were selected and tried to be examined in detail. In the reviews, Ülken's prominent ideas, comments, opinions, determinations and evaluations were mainly included. Our study, which consists of a total of ninety-five articles, aims to reveal Ülken's views on art and literature and to bring these articles to the attention of researchers.