Girişimcilik, inovasyon ve ekonomik büyüme ilişkisi: OECD ülkeleri üzerine bir inceleme
The relationship between entrepreneurship, innovation and economic growth: A review on OECD countries
- Tez No: 699926
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERHAT ŞİRİN SÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Ekonomik Büyüme, İnovasyon, Panel Veri, Entrepreneurship, Economic Growth, Innovation, Panel Data
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Günümüzde girişimcilik ve inovasyon ekonomik büyüme için itici bir güç olarak benimsenmektedir. Bu anlamda girişimcilik, inovasyon ve ekonomik büyüme arasındaki ilişki işsizliği azaltmak ve sosyal refahı arttırmak için iktisadi politikanın kilit noktası olarak gösterilmektedir. Bu çalışmanın amacı 35 OECD ( Avusturalya, Avusturya, Belçika, Kanada, Şili, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İsrail, İtalya, Japonya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Meksika, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Güney Kore, İspanya, İsveç, İsviçre, Türkiye, Birleşik Krallık, ABD ) ülkeleri için girişimcilik faaliyetleri ve inovasyonun ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini ampirik olarak analiz etmektir. Bu analizi gerçekleştirmek için . Schumpeter'in girişimci- girişimcilik ruhu modeli üzerindeki rolünden yararlanılmaktadır. Çalışmada 2001-2018 dönemleri verilerinden yararlanılarak, değişkenler arasındaki ilişki panel veri analiz yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. Panel veri analizlerinde, öncelikli olarak yatay kesit bağımlılığı analizlerinin yapılması önem arz etmektedir. Yapılan bu testler, bir ülkede gerçekleşen beklenmedik olayların, diğer ülkeleri etkileyip etkilemediği hususunu ortaya koymaktadır. Uygulanan analizlerde yatay kesit bağımlılığının var olduğuna ulaşılmıştır. Bu doğrulduda 2.nesil kök test analiz yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular sonucunda patentten büyümeye ve girişimcilikten büyümeye doğru eş bütünleşme ilişkisi söz konusudur. Bununla beraber, OECD ülkelerinde hem patentten büyümeye doğru hem de büyümeden girişimcilik faaliyetlerine doğru nedensellik ilişkisinin var olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Canning Pedroni nedensellik testti sonuçlarına göre OECD ülkelerinde patentten büyümeye ve büyümeden girişimcilik faaliyetlerine doğru nedenselliğin var olduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Çalışma sonucunda girişimcilik ve inovasyonun ekonomik büyüme üzerinde uzun dönemde pozitif yönde etki ettiği görülmektedir. Ülkelerin, girişimcilik ve inovasyon ortamını geliştirmek, sürdürülebilir ekonomik büyümeye ve küresel rekabet gücüne öncülük etmek için ekonomi politikalarını geliştirmeleri önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship and innovation, today, have been thought of as a driving force for economic growth. In this regard, the relationship between entrepreneurship and innovation with economic growth is shown as the key point of economic policy to reduce unemployment and increase social welfare. The purpose of this study was to empirically analyze the effects of entrepreneurship activities and innovation on economic growth for 35 OECD countries (Australia, Austria, Belgium, Canada, Chile, Czechia, Denmark, Estonia, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Iceland, Israel, Italy, Japan, Latvia, Lithuania, Luxembourg, Mexico, Netherlands, New Zealand, Norway, Poland, Portugal, Slovakia, Slovenia, South Korea, Spain, Sweden, Switzerland, Turkey, UK, USA). Schumpeter's role in the entrepreneur-entrepreneurial spirit model was benefited to carry out this analysis. The relationship between the variables was examined using panel data analysis by utilizing the data of the 2001-2018 period. In panel data analysis, it is important to conduct cross-section dependency analysis first. These relevant tests show whether unexpected events in one country affect other countries. The presence of the cross-section dependence was found by the analyzes. In this direction, the second-generation root test analysis methods were used. As a result of the findings, there can be talked about a cointegration relationship from patent to growth and also from entrepreneurship to growth. Moreover, there also is a causality relation both from patent to growth and from growth to entrepreneurial activities in OECD countries. According to the results of the Canning Pedroni causality test, there is a causality from patent to growth and from growth to entrepreneurial activities in OECD countries. It is seen as the result of the study that entrepreneurship and innovation have a positive impact on economic growth in the long run. Countries might be suggested to improve their economic policies to develop the entrepreneurship and innovation environment and lead sustainable economic growth and global competitiveness.