The effect of gender perception on consumer buying behavior
Cinsiyet algısının tüketici satın alma davranışına etkisi: Nijerya'da kırsal çevre örneği
  1. Tez No: 699927
  2. Yazar: PRECIOUS ANASO
  3. Danışmanlar: DOÇ. İLKAY KARADUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsiyet Algısı, Fiyat Algısı, Algılanan Değer, Kalite Algısı ve Tüketici Davranışı, Gender Perception, Price Perception, Perceived Value, Quality Perception, and Consumer Behavior
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Erkek ve kadından oluşan cinsiyet, nihai kararlarını etkileyen farklı kriterler kullanır. Erkek ve kadın, satın alma sürecinin yönü de dahil olmak üzere motivasyon, zevk, seçim, hırs bakımından farklılık gösterir. Ürün satın almada cinsiyet kararı literatürde sıcak bir tartışma olmaya devam etmektedir. Bu arada, bu, Nijerya'daki kırsal çevrede cinsiyet algısının tüketici davranışı üzerindeki etkisini daha fazla araştırmak için bu çalışmayı gerektirmektedir. Bu çalışmada çok aşamalı bir örnekleme tekniği kullanılmış ve örneklem büyüklüğü Yameni formül tahminine tabi tutulmuştur. Formül 400 örneklem büyüklüğü önerdi. 400 anket katılımcılar arasında dağıtılmış ve 379 anket başarıyla doldurulmuş ve geri dönmüştür. Çalışmada frekans analizi, tanımlayıcı analiz, faktör analizi, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, bir ürünü satın alırken kalite, fiyat, miktar ve marka üzerinde olsa da ayrımcılık olduğu bildirilmiştir. Ayrıca kırsal kesimde üretilen ürünlerin kentsel kesimde üretilen ürünlerle aynı kalitede olduğu ve erkeklerin satın almadan önce popülerlik, aşinalık, ekonomik değer, kalite, fiyat vb. ürün özelliklerini göz önünde bulundurduğu tespit edilmiştir. Tüketici davranışı ile algılanan değer arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu, tüketici davranışı ile cinsiyet algısı arasında anlamlı düzeyde pozitif bir ilişki olduğu, tüketici davranışı ile fiyat algısı arasında anlamlı bir pozitif ilişki olduğu ve tüketici davranışı ile kalite algısı arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Gender which comprises male and female uses different sets of criteria that affect their final decisions. Male and female vary in motivations, taste, choice, ambitions, including the direction of a buying process. The decision of gender in buying product remains a hot debate in the literature. Meanwhile, this necessitates this study to further investigate the effect of gender perception on consumer behavior in the rural environment in Nigeria. This study used a multistage sampling technique, and the sample size was subjected to Yameni formula prediction. The formula suggested a 400-sample size. The 400 questionnaires were distributed among the participants and 379 questionnaires were successfully filled and returned. The study used frequency analysis, descriptive analysis, factor analysis, correlation, and regression analyses. From the findings, it was reported that there is discrimination in buying a product though such discrimination could be on the quality, price, quantity, and brand. It was also found that products produced in the rural areas have the same quality with the products produced in the urban areas and male considers product features such as popularity, familiarity, economic value, quality, price and so on before buying. It was concluded that consumer behavior and perceived value have a significant positive relationship, consumer behavior and gender perception revealed a significantly positive correlation, consumer behavior and price perception have a significant positive relationship and the connection between consumer behavior and quality perception has a positive significant correlation.