Bilim tarihi ve felsefesi açısından 7. sınıf fen bilimleri ders kitaplarındaki maddenin tanecikli yapısı konusunun incelenmesi ve öğretmen görüşleri
Examining and teacher's opinions on the granular structure of matter in the 7th grade science textbooks in terms of the history and philosophy of science
- Tez No: 699960
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA OKUŞLUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilim, Bilim Tarihi, Bilim Felsefesi, Fen Bilimleri, Fen Eğitimi, Maddenin Tanecikli Yapısı, Science, History of Science, Philosophy of Science, Science Education, Particle Structure of Matter
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortaokul yedinci sınıf ders kitaplarında“Saf Madde ve Karışımlar”ünitesinin“Maddenin Tanecikli Yapısı”konusunun tarihi ve felsefi boyutunun ne derece göz önünde bulundurulduğunu belirlemek ve bu konuda fen bilimleri öğretmenlerinin görüşlerini almaktır. Bu çalışmada Türkiye'de ortaokul yedinci sınıf kademesinde Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı onaylı iki adet ortaokul fen bilimleri ders kitabında“Maddenin Tanecikli Yapısı”konusu, tarihi ve felsefi yönlerinin analizini yapabilmek için tarafımızca anket hazırlanmış olup; bu anketler aracılığıyla ders kitapları değerlendirilmiştir. Çalışmanın bir diğer aşaması ise Adıyaman İlinde Milli Eğitim Bakanlığı ortaokul kurumlarında görev yapan fen bilimleri öğretmenlerinden 30 öğretmen amaçlı örneklem yoluyla seçilmiş ve bu öğretmenlerle yarı yapılandırılmış mülakat gerçekleştirilerek veriler toplanmıştır. Durum çalışması şeklinde gerçekleşen bu araştırmada elde edilen verilerin analizi betimsel ve içerik analizi metodları ile analiz edilmiştir. Ortaya çıkan bu veriler değerlendirilmiş ve bulgular incelenip tablolaştırılarak sunulmuştur. Bu çalışmada öğretmenler, ders kitaplarının bilim tarihi ve felsefesi açısından istenilen düzeyde olmadığı yönünde görüş belirtmiştir. Yine aynı şekilde öğretmenler, bu eksikliğin kısmen de olsa giderilmeye çalışıldığı yönünde görüşlerini ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this purpose is to examine the subject of“Pure and traditional classroom books”of the secondary school textbooks in Turkey, and the“Particulate Structure of Matter”of the unit. detailed information about the system and this project will be displayed. In this study, a questionnaire was prepared by us in order to analyze the subject of“Particle Structure of Matter”, its historical and philosophical aspects in two secondary school science textbooks approved by the Board of Education and Discipline in the seventh grade level of secondary school in Turkey; Textbooks were evaluated through these questionnaires. In another phase of the study, 30 science teachers working in the secondary school institutions of the Ministry of National Education in Adıyaman were selected through a purposeful sampling and data were collected by conducting semi-structured interviews with these teachers. The analysis of the data obtained in this research, which was carried out in the form of a case study, was analyzed with descriptive and content analysis methods. These emerging data were evaluated and the findings were presented by examining and tabulating. In this study, the teachers stated that the textbooks were not at the desired level in terms of the history and philosophy of science. Likewise, the teachers expressed their opinions that this deficiency is being tried to be partially eliminated.