Konjenital adrenal hiperplazili çocuklarda serum prolidaz aktivitesinin antioksidan enzim kapasitesiyle ilişkisi
Summary the relationship of serum prolidaase activity with antioxidan enzyme capacity in children with congenital adrenal hyperplasia
  1. Tez No: 700049
  2. Yazar: FERHAT YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İCLAL GEYİKLİ ÇİMENCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: antioksidan, konjenital adrenal hiperplazi, malondialdehit, prolidaz, süperoksit dismutaz, antioxidant, congenital adrenal hyperplasia, malonedialdehyde, prolidase, superoxide dismutase
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada Konjenital Adrenal Hiperplazi'li hastalarda prolidaz aktivitesinin antioksidan moleküllerle ilişkisinin diğer parametrelerle bir arada incelenmesi ve bu ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmaya Konjenital Adrenal Hiperplazi tanısı konulmuş 85 gönüllü hasta, yaş ve cinsiyet uyumlu 43 gönüllü sağlıklı dahil edilmiştir. Prolidaz aktivitesinin ölçümü modifiye Chinard yöntemiyle, MDA düzeyleri tiyobarbitürik asit yöntemiyle, SOD aktivitesi Sun ve arkadaşları tarafından önerilen yöntemle, Paraoksanaz ve Arilesteraz düzeyleri ise Rel Assay tarafından geliştirilen tam otomatik yöntemle ölçüldü. Hasta ve kontrol grupları arasında yaş ve cinsiyet bakımından anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). Prolidaz aktivitesi sağlıklı kontrol grubuna kıyasla hasta grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p0,05). Hasta grubunda 17 OH progesteron ve 11 deoksikortizol düzeyleri KAH tipleri arasında anlamlı derecede fark bulundu. Konjenital Adrenal Hiperplazinin reaktif oksijen türleri ürettiğini, hastalarda oksidatif stresin arttığını, hücreleri serbest radikal hasarına karşı oluşan savunma sisteminin aktivitesindeki düşüşünü gördük. Ayrıca prolidaz aktivitesinin düzenliğinin kollajen metabolizmasında bozulmalar olarak kendini gösterdiğini gözlemledik. Bu çalışmanın bize KAH'da prolidaz aktivitesinin rolünün ve antioksidan moleküllerle ilişkisinin yeni yaklaşımların ortaya çıkması açısından önemli olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between prolidase activity and antioxidant molecules together with other parameters in patients with congenital adrenal hiperplasia and to investigate this relationship. In this page, 85 volunteer patients diagnosed with Congenital Adrenal Hyperplasia and 43 essential healthy individuals who are matched for age and gender are included. Prolidase activity was measured by the modified Chinard method, MDA levels by thiobarbituric method, SOD activity by Sun et al., Paraoxanase and Arylesterase levels were measured by a fully automated method in Relay Assay. No significant difference was found between the patient and control groups in terms of age and gender (p> 0.05). Prolidase activity was found to be significantly higher in the patient group compared to the healthy control group (p 0.05). Significant differences were found in 17 OH progesterone and 11 deoxycortisol levels between the types of CAH in the patient group. We have seen that Congenital Adrenal Hyperplasia produces reactive oxygen species, increased oxidative stress in patients, and a decrease in the activity of the defense system against free radical damage. In addition, we observed that the regularity of prolidase activity manifested itself as disruptions in collagen metabolism. This study suggests that the role of prolidase activity in CAH and its relationship with antioxidant molecules are important for the emergence of new approaches.