Bağlanma stilleri ve stresle başa çıkma tutumlarının travma sonrası stres belirtilerinin şiddeti ile ilişkisi
The relationship of attachment styles and attitudes of coping with stress with the severity of post-traumatic stress symptoms
  1. Tez No: 700048
  2. Yazar: BEGÜM SEVİNÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TAMER AKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: bağlanma stilleri, güvensiz bağlanma, stresle başa çıkma tutumları, travma sonrası stres belirtileri, travma sonrası stres bozukluğu, attachment styles, insecure attachement, attitudes of coping with stress, post-traumatic stress symptoms, post traumatic stress disorder
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Problemin Tanımı: Bu araştırmanın amacı, erişkin bağlanma stillerinin ve stresle başa çıkma tutumlarının travma sonrası stres belirtilerinin şiddeti üzerindeki etkisini incelenmesidir. Yöntem: Araştırma, Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi'nde gönüllü olarak araştırmaya katılmak isteyen yataklı servisteki 36 kişi ile yürütülmüştür. Katılımcılara; bilgilendirilmiş onam formu, sosyo-demografik veri formu, Kocaeli Ruhsal Travma Kısa Tarama Ölçeği, İlişki Ölçekleri Anketi, Stresle Başaçıkma Tarzları Ölçeği (SBTÖ) uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Science) for Windows 25.00 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Betimsel istatistik analizi, Pearson korelasyon analizi, çoklu regresyon analizi uygulanmıştır. Bulgular: Araştırma verilerinin korelasyon analizleri sonucunda, erişkin bağlanma stilleri ve travma sonrası stres belirtilerinin şiddeti arasında sadece saplantılı bağlanma biçimi ve travma sonrası stres belirtileri şiddeti arasında pozitif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Diğer bağlanma stilleri( korkulu, güvenli, kaygılı) ile TSSB şiddeti arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. İyimser olmak ile travmatik stres belirtilerinin şiddeti arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuç: Saplantılı bağlanma ve travma sonrası stres belirtileri şiddeti arasında ilişki olabileceği ve iyimser olmak ve travma sonrası stres belirti şiddeti arasında negatif yönde bir ilişki olabileceği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Abstract Objective: The aim of this study was to examine the role of adult attachment styles and coping strategies in the severity of post-traumatic stress symptoms. Method: The research was conducted at Moodist Psychiatry and Neurology Hospital with the volunteer participation of 36 in patient. Informed consent form, socio-demographic information form, Kocaeli Mental Trauma Short Screening Scale, Adult Attachment Scale (AAS) and Interpersonal Stress Coping Scale (ISCS) were administered. The data obtained from the research was analyzed with SPSS (Statistical Package for Social Sciences) Windows 25.00 program. Descriptive statistics analysis, Pearson correlation analysis and regression analysis were applied. Results: According to the correlation analyses, there is a significant relation between preoccupied attachment style and severity of post-traumatic stress symptoms. Being optimistic and self-efficacy is negatively related to severity of post-traumatic stress symptoms. No significant relationship was found between other attachment styles (secure, dismissing-avoidant, fearful avoidant) and PTSD severity. Conclusion: It has been found that there may be a relationship between preoccupied attachment style and post-traumatic stress symptoms severity and it was found that there may be a negative relationship between being optimistic and the severity of post-traumatic stress symptoms.