Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre anonim şirketlerin kendi payını iktisabı
Acquisition of its own share of joint stock companies according to the provisions of the Turkish Commercial Code
  1. Tez No: 700084
  2. Yazar: SULTAN FERYAL ORAL YALÇINKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FARUK ÖZEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Ticaret Kanunu, 6102 sayılı Kanun, Anonim Şirketler, İktisap, Turkish Commercial Code, Law No. 6102, Joint Stock Companies, Acquisition
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Anonim şirketlerin kendi payını iktisap etmesi 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu kapsamında düzenlenmiştir. 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile birlikte anonim şirketlerin kendi paylarının iktisabı yasaklanırken bu yasak 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu kapsamında sınırlı serbestlik altına alınmıştır. Anonim bir şirketin kendi payının iktisabının sağlanabilmesi için genel kurul tarafından yönetim kurulunun yetkilendirilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda esas sermayenin yüzde onu oranında bir iktisap yapılması mümkündür. Bu iktisap işleminin yapılabilmesi için esas sermayenin yedek akçe oranına uygun olması gerekmektedir. Türk Ticaret Kanunu'nun m. 381 hükmüne göre bazı istisnai durumlar vardır. Kanun koyucu alacaklıların, pay sahiplerinin ve şirketin menfaatlerine yönelik bazı düzenlemeler yapmıştır. Çalışma kapsamında anonim şirketlerin kendi paylarının iktisabı konusu 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu kapsamında ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The acquisition of its share by joint stock companies is regulated under the Turkish Commercial Code No. 6102. While the acquisition of shares of joint stock companies was prohibited with the Turkish Commercial Code No. 6762, this ban was put under limited freedom under the Turkish Commercial Code No. 6102. In order for a joint stock company to acquire its own share, the board of directors must be authorized by the general assembly. At the same time, it is possible to acquire 10% of the basic capital. In order to make this acquisition, the basic capital must be in accordance with the reserve ratio. There are some exceptional cases according to m.381 of the Turkish Commercial Code. The legislator has made some arrangements for the interests of creditors, shareholders and the company. Within the scope of the study, acquisition of shares of joint stock companies has been handled within the scope of Turkish Commercial Code No. 6102.