The effect of video feedback tools on academic writing skills in blended learning at English preparatory schools in Turkish universities
Sanal konferans uygulaması tabanlı video geri bildirimin üniversite İngilizce hazırlık okulu öğrencilerinin İngilizce yazma becerilerine olan etkileri
  1. Tez No: 700140
  2. Yazar: DAMLA ERKİNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA KIZILKAYA CUMAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: İkinci Dil Öğrenimi, Harmanlanmış Öğrenme, Online Eğitim, Blended Learning, Second Language Learning, Online Learning
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Araştırmayla video konferans uygulamalarından olan ileri teknoloji ürünü 'Google Meet' vasıtasıyla üniversite İngilizce hazırlık okulunda okuyan öğrencilere verilen teknoloji odaklı geri bildirim metodunun, öğrencilerin akademik yazma becerileri ve motivasyonları üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmadaki çalışma grubunu Türkiye'deki özel bir üniversitenin İngilizce hazırlık bölümünde okuyan uluslararası platformda B2 seviyesinde kabul edilen 19 öğrenci oluşturmuştur. Bu öğrenciler ilgili seviyeye yeterlilik sınavı ile kabul edilmişlerdir, dolayısıyla sınıflar homojen yapıdadır. Araştırmanın gerçekleştirildiği 9 haftalık süreç boyunca, deney grubuna ait İngilizce kompozisyonlara 'Google Meet' konferans uygulaması kayıt fonksiyonu ile sesli ve görüntülü video geri bildirim verilirken, kontrol grubundaki öğrencilere geleneksel geri bildirim yöntemi olan, metin tabanlı geri bildirim verilmiştir. Deney grubundaki öğrencilerin çeşitli akademik konularda oluşturdukları yazılı kompozisyonlara, önceden okul idaresi tarafından belirlenen resmi kriterler çerçevesinde, her hafta düzenli olarak yeni nesil yöntem, 'Google Meet' video kayıt sistemi ile geri bildirimde bulunulmuştur. Araştırmadan elde edilen nitel bazlı veriler, dönem boyunca devam eden 9 haftalık süreçte, her hafta öğrencilere verilen notlarla elde edilmiştir. Bu çalışmada genel anlamda iki çeşit nitel değerlendirme söz konusudur. Daha detaylı açıklamak gerekirse, tüm öğrenciler iki haftada bir, sınıf içi çalışması şeklinde kompozisyonlar yazıp bu çalışmaların ana hatlarını sınıfta sunmuşlar ve bu notlar, sınıf içi performans sözlü notu şeklinde kaydedilmiştir. Buna ilaveten yine iki haftada bir yazılı sınavlara girerek akademik kompozisyonlar teslim etmişlerdir ve buradan aldıkları notlar da, diğer notla beraber ortalaması alınarak dönem sonu geçme notuna eşit oranda katkıda bulunmuştur. Araştırmanın bulgularına göre deney grubunun, kontrol grubuna oranla başarı ivmesinin arttığı gözlemlenmiştir. Araştırma sonucunda, bağımsız non-parametrik testlerden kabul edilen Mann Whitney-U testi vasıtasıyla; video geri bildirim alan öğrencilerin, kontrol gruptaki öğrencilere kıyasla yazma becerilerinin sayısal anlamda bulgulanabilir bir şekilde düzeldiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this academic study is to delve into the influence of virtual feedback on university prep school students' academic writing skills in English as a second language. In this respect, the technology-oriented feedback style which is regarded as 'video feedback' will be compared with the conventional text-based feedback which is given in class and the factors affecting both will be analysed in depth. The video feedback is given through 'Google Meet', a popular video conferencing tool. The investigation concerned is to provide detailed information with educators regarding the advantages and disadvantages of the above-mentioned feedback technique. Therefore, this study will serve as a kind of academic journey to explore a promising method by comparing and contrasting it with other feedback styles. The research scrutinises the data collected through some English prep school students studying at a private university in Istanbul, Turkey. Within this academic research, two classes consisting of 19 students in total are involved in the process and the work reflecting their academic writing skills has been examined comprehensively in an attempt to comprehend the effects of video feedback on their academic performance in English language. In this manner, both classes - the experimental group and the control group - are given one writing task throughout an academic semester lasting 9 weeks and their improvement has been observed closely by the researcher. Throughout the process, the pretest - posttest experimental design was applied. The results of this study demonstrate that the English language-based academic writing skills of those students that were provided with video feedback were improved compared to those who were merely given traditional feedback. In an attempt to demonstrate those students' improvement rate in line with the predetermined time period, the researcher benefited from the Mann-Whitney U-Test which is regarded as one of the Non-parametric Statistical Tests. The relevant results show that the written exam scores of those students getting video feedback are significantly higher than those that were given traditional text-based feedback in English essay writing exams.