Bir tıp fakültesinde masa başı çalışan idari personelin kas iskelet sistemi problemlerinin değerlendirilmesi ve depresyonla ilişkisinin araştırılması
Assessment of Musculoskeletal Problems in Office Staff in a Medical Faculty and Association with Depression
  1. Tez No: 700143
  2. Yazar: TUĞBA ARPA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURVER SİPAHİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, depresyon, ergonomi, işle ilişkili hastalıklar, masa başı, Pain, depression, ergonomics, work-related illnesses, office staff
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: Çalışmamız, hastanemizde masa başında çalışan sekreterlerin kas iskelet sistemi sorunlarını ve yol açtığı iş gücü kayıplarını değerlendirmek amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Masa başı çalışan idari personele üç kısımdan oluşan anket uygulanarak araştırmanın verileri toplandı. Anketin birinci kısmında katılımcıların sosyodemografik özelliklerini içeren sorular, ikinci kısımda katılımcıların mevcut KİS rahatsızlıklarını değerlendirmek için CMDQ ölçeğinin Türkçe versiyonu, üçüncü kısımda ise depresyon yönünden riski saptamak için Beck Depresyon Ölçeği yer alıyordu. Elde edilen veriler SPSS 21.0 paket programıyla analiz edildi. Bulgular: Yaş, cinsiyet, beden kitle indeksi, medeni durum, eğitim durumu, masa başında çalışma süresi, fiziksel aktivite ve ergonomik ürün kullanma durumu ile toplam Cornell skoru arasında ilişki saptanmadı(p ˃0.05). Ağrıları için son bir yılda işe gelmedikleri gün sayısı ile toplam Cornell skoru arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu(0.027). Toplam Cornell skoru ile depresyon derecesi arasında istatistiksel açıdan anlamlı ilişki bulundu(p=0.007). Sonuç: Masa başı çalışanlarda; KİSH gelişimini önlemek için fiziksel ve çevresel faktörlerin yanı sıra psikososyal risk faktörlerine de önem verilmesi gerektiği, tanı ve tedavide biyopsikososyal yaklaşımın etkili olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective : Our study was performed to evaluate the musculoskeletal system problems in office staff the loss of work power related with it in our hospital. Materials and Methods: The research data were collected by applying a questionnaire consisting of three parts to the administrative staff working at the desk. In the first part of the questionnaire, questions containing sociodemographic characteristics of the participants, the Turkish version of the CMDQ scale to evaluate the participants' existing musculoskeletal disorders in the second part, and the Beck Depression Scale to determine the risk for depression were included in the third part. The data obtained were analyzed with the SPSS 21.0 package program. Results: There was no correlation between age, body mass index, marital status, educational status, length of work at the desk, physical activity status, the use of ergonomic products and the total Cornell score (p> 0.05).A statistically significant difference was found between the number of days off work in the last year for pain and the total Cornell score (0.027). Significant relationship was found between the Cornell score and the degree of depression(p=0.007). Conclusion: For desk employees In order to prevent the development of MSD, attention should be paid to psychosocial risk factors as well as physical and enviromental factors, and it is suggested that a biopsychosocial approach will be effective in diagnosis and treatment.