Abortus imminens olan gebelerde serum prokalsitonin, nötrofil-lenfosit ve trombosit-lenfosit oranlarının değerlendirilmesi
Abortus imminens olan gebelerde serum prokalsitonin, nötrofil-lenfosit ve trombosit-lenfosit oranlarinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 700298
  2. Yazar: SAKİNE MERVE AYDIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYSUN TEKELİ TAŞKÖMÜR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Abortus imminens, Abort, Nötrofil-lenfosit oranı, Platelet-lenfosit oranı, Prokalsitonin, Trombosit-lenfosit oranı, Abortion imminence, Abortion, Neutrophil-lymphocyte ratio, Platelet-lymphocyte ratio, Procalcitonin
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Abortus imminens patofizyolojisinde rol aldığı düşünülen kronik inflamatuar reaksiyondan dolayı, abortus imminens ile inflamasyon belirteçleri olan prokalsitonin, nötrofil-lenfosit ve trombosit-lenfosit oranları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: 15 Haziran 2020-30 Kasım 2020 tarihleri arasında Amasya Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde abortus imminens tanısı alan 55 hastanın demografik özellikleri (yaş, boy, kilo, vücut kitle indeksi, eğitim durumu, parite, geçirilmiş ameliyat, mevcut kronik hastalık), serum prokalsitonin, nötrofil, lenfosit, trombosit seviyeleri, nötrofil-lenfosit oranları (NLO) ve trombosit-lenfosit oranları (PLO) sağlıklı 55 gebenin sonuçlarıyla karşılaştırıldı. Abortus imminens için prokalsitonin, NLO ve PLO açısından ROC analizleri yapıldı. Ayrıca abortus imminens grubu ultrasonografide kanama alanı olup olmamasına göre iki gruba ayrılarak; serum prokalsitonin seviyeleri, NLO ve PLO değerleri tekrar değerlendirildi. Bulgular: Gruplar demografik özellikleri açısından homojendi (p>0,05). Prokalsitonin seviyesi ve NLO değeri abortus imminens grubunda kontrol grubuna göre anlamlı yüksekti (p0,05). Sonuç: Abortus imminens tanısını prokalsitonin ve NLO laboratuvar olarak destekleyebilir. Gebelerde artan serum prokalsitonin seviyesi ve NLO değeri abortus imminens için artan riski gösterebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: It was aimed to evaluate the relationship between abortion imminence and procalcitonin, neutrophil-lymphocyte and platelet-lymphocyte ratios, which are markers of inflammation, due to the chronic inflammatory reaction that is thought to play a role in the pathophysiology of abortion imminence. Materials and Methods: Demographic characteristics (age, height, weight, body mass index, educational status, parity, previous surgery, current chronic disease), serum procalcitonin, neutrophil, lymphocyte, platelet levels, neutrophil-lymphocyte ratios (NLR) and platelet-lymphocyte ratios (PLR) of 55 patients diagnosed with abortion imminence at Amasya Sabuncuoğlu Şerefeddin Training and Research Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic between June 15, 2020 and November 30, 2020 were compared with 55 healthy pregnant women. ROC analyzes were performed for abortion imminence in terms of procalcitonin, NLR and PLR. In addition, the abortion imminence group with continuing pregnancy was divided into two groups according to the presence of hemorrhage area in ultrasonography and re-evaluated in terms of serum procalcitonin levels, NLR and PLR. Results: Groups were homogeneous in terms of their demographic characteristics (p> 0.05). Procalcitonin and NLR levels were significantly higher in abortus imminence group compared to control group (p 0.05). Conclusion: Procalcitonin and NLR can support the diagnosis of abortion imminence in the laboratory. Increased serum procalcitonin and NLR levels in pregnant women may indicate an increased risk for abortion imminence.