Yetenek yönetiminin örgütsel bağlılık ile ilişkisinde işle bütünleşmenin aracılık rolü üzerine bir araştırma
A research on the mediating role of work engagement in relationship between talent management and organizational commitment
- Tez No: 700297
- Danışmanlar: PROF. AKIN MARŞAP
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yetenek Yönetimi, Örgütsel Bağlılık, İşle Bütünleşme, Talent Management, Organizational Commitment, Work Engagement
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Yetenekli çalışanları cezbetmek ve elde tutmak günümüz örgütlerinin hedeflerine ulaşmasında ve sürdürülebilir olmasında en önemli etkenler arasında yer almaktadır. Türkiye ekonomisi açısından önde gelen ve lokomotif sektör olarak nitelendirilen inşaat sektörünün, yüksek eğitimli çalışanları arasında yer alan inşaat mühendislerine yönelik bir araştırma gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmanın amacı, yetenek yönetiminin örgütsel bağlılık ile ilişkisinde işle bütünleşmenin aracılık rolünü incelemektir. Araştırmada veriler İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası'nın desteğiyle, çevirim içi ortamda uygulanan anket yöntemiyle gönüllü katılımcılar aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırmanın örneklemini, İstanbul İnşaat Mühendisleri Odası'na üye olan 407 inşaat mühendisi oluşturmaktadır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, işle bütünleşmenin yetenek yönetimi ve örgütsel bağlılığa kısmi aracılık etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İşle bütünleşmenin aracı etkisinin anlamlılığını test etmek amacıyla 'SPSS Process Makro' eklentisi kullanarak doğrulanmıştır. İşle bütünleşme, yetenek yönetimi ve örgütsel bağlılık değişkenlerini pozitif yönde yordamıştır. Araştırma sonuçları doğrultusunda değerlendirmeler yapılarak inşaat sektörü işletmelerine ve çalışanlarına, ayrıca araştırmacılara yönelik önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Attracting and retaining talented employees is among the most important factors for today's organizations to achieve their goals and be sustainable. A research was conducted on civil engineers who are among the highly educated employees of the construction sector, which is considered as the leading and locomotive sector in terms of Turkish economy. The purpose of this research is to examine the mediating role of work engagement in the relationship between talent management and organizational commitment. The data in the research were obtained through voluntary participants, with the support of the Istanbul Chamber of Civil Engineers through the online questionnaire method. The sample of the research consists of 407 civil engineers who are members of the Istanbul Chamber of Civil Engineers. According to the research findings, work engagement has a partial mediation effect on talent management and organizational commitment. Verified using the 'SPSS Process Macro' plugin to test the significance of the work engagement tool effect. Work engagement predicted talent management and organizational commitment variables positively. Evaluations and proposals for the construction industry firms and employees, as weel as for the researchers were made based on the research findings.