Queer medyayı alımlamak: Bir queer televizyon çalışması olarak Netflix televizyon içeriklerinin incelenmesi
Reception through queer media: Examining Netflix television contents as a queer television study
  1. Tez No: 700303
  2. Yazar: MUSTAFA ALGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEÇKİN ÖZMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Queer, Queer Televizyon, Görünürlük, Temsil, Alımlama, Netflix, Queer, Queer Television, Visibility, Representation, Reception, Netflix
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Batı televizyon kurgularında queer temsilleri, günümüze kadar belli gelişmeler göstermiş olsa da uzun yıllar çoğunlukla problematik bir çerçevede sunulmuştur. 1990'larda temsil biçimlerdeki değişimi takiben medya araştırmacıları, queerin daha kapsamlı ve görünür temsillerini keşfetme adına yaklaşımlarını çeşitlendirmeye başlamıştır. Sabit kimlik fikrini sorgulayan, hegemonik normlar ve biyolojik özcülük karşıtı bir yaklaşım olan queer kuram ise bu temsilleri incelemek için yeni ve verimli bir bakış açısı sunmuştur. Böylece televizyondaki queer görünümleri geniş bir perspektifte inceleyen queer televizyon çalışmaları da hız kazanmıştır. Günümüzde televizyon endüstrisinin, kurumlarının ve izleyici pratiklerinin bir dönüşüm sürecinde olması ekranlarda queer anlatı ve karakterlerinin tasvirini doğrudan etkilemektedir. Özellikle çevrimiçi yayın kuruluşlarının cinsiyet/cinsellik konularında yenilikçi görünen televizyon içerikleri üretmesi, queere yönelik ifade ve imkân alanlarını genişletmektedir. En geniş kullanıcıya sahip yayın platformu Netflix'in, televizyon içeriklerinde queer görünürlüğe en çok alan sağlayan kuruluş olması içeriklerin izleyicilerde bıraktığı anlamların incelenmesini önemli kılmaktadır. Bu çalışma, Netflix yapımı queer televizyon içeriklerinin izleyiciler tarafından nasıl alımladığını ortaya çıkarmayı amaçlayan bir izleyici çalışması olarak tasarlanmıştır. Bu doğrultuda, Netflix orijinal yapımı olan farklı türde 14 televizyon içeriği seçilmiş ve (heteroseksüel ve queer bireyler olmak üzere) 20 katılımcıyla derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Veriler, nitel veri analiziyle çözümlenmiş ve katılımcıların alımlama pratikleri çeşitli başlıklar altında incelenmiştir. Sonuç olarak katılımcılar, Netflix içeriklerindeki queer anlatı ve karakterleri yenilikçi/ilerici bularak queerin geleceği için büyük bir gelişme kaydedildiğini ve Netflix'in queer görünürlüğe olumlayıcı bir çerçevede yaklaştığını belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
Although queer representations in Western television fiction have shown certain developments until today, they have been presented in a problematic framework for many years. Following the change in representational forms in the 1990s, media researchers began to diversify their approaches to explore more comprehensive and visible representations of queer. Queer theory, which is an approach against hegemonic norms and biological essentialism and questions the idea of fixed identity, offered a new and efficient perspective to examine these representations. Thus, queer television studies, which examine queer appearance on television from a broad perspective, gained momentum. The fact that the television industry, institutions and audience practices are in a transformation process in today, directly affects the portrayal of queer narratives and characters on screen. In particular, the production of innovative television content by online streaming services on gender/sexuality-based topics expands the fields of expression and possibilities for queer. The fact that Netflix, with the largest users, is the streaming organization that provides the most space for queer visibility in television content, makes it important to examine the meanings of the contents for the audience. This study is designed as an audience study aiming to reveal how Netflix's queer television contents are received by the audience. In this direction, 14 different types of television content from Netflix originals were selected and in-depth interviews were conducted with 20 participants (including heterosexual and queer individuals). The data were analyzed by qualitative data analysis and the reception practices of the participants were evaluated under various headings. As a result, the participants stated that a great improvement has been made for the future of queer by finding the queer narratives and characters in Netflix content innovative/progressive and Netflix has approached queer visibility in an affirmative framework.